Tamme kastanjes met karamel en zeezout

De tamme kastanje laat in de herfst haar geelbruine gestekelde vruchten vallen. In de vruchten zitten meestal drie kastanjes en deze zijn eetbaar. Zonde om te laten liggen dus! Wij hebben de kastanjes geraapt, gepoft in de oven, gepeld en hierna opgewaardeerd met onwijs lekkere karamelsaus en een topping van zeezout, suiker en kaneel. In het onderstaande recept staat uitgelegd hoe je dit eenvoudig zelf maakt.

Leuke weetjes:

 • De stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns.
 • Tamme kastanjes kan je eten, maar kastanjes van de paardenkastanje zijn giftig!
 • De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar.
 • Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes

Heb je ook een leuk najaarsrecept, laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen of ons te mailen naar info@sterkindekeuken.nl

Recept Afdrukken
Tamme kastanjes met karamel en zeezout
tamme-kastanjes-karamel-zeezout
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Topping
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Topping
tamme-kastanjes-karamel-zeezout
Instructies
Kastanjes poffen
 1. Verwarm de oven voor op 225°C.
 2. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
  tamme-kastanjes-kliefen
 3. Leg de kastanjes ongeveer 10 minuten in de oven tot ze openspringen. Laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze. Als de kastanjes te ver afgekoeld zijn, warm ze dan even op in de magnetron. Het pellen gaat dan weer makkelijker.
Slagroommengsel (gelijktijdig met het karamelliseren van de suiker)
 1. Doe de slagroom in een kleine pan. Snijd het vanillestokje open over de lengte en schrap het merg eruit. Voeg de twee halve vanillestokjes en het merg toe aan de slagroom. Leg ook het kaneelstokje er in.
 2. Verwarm het geheel (niet koken!) en laat het op laag vuur 10 minuten trekken. Neem de kaneel en de halve vanillestokjes uit de slagroom.
  slagroom-karamel-zeezout-2
Suiker karamelliseren (gelijktijdig met het warmen van het slagroommengsel)
 1. Verwarm de suiker in een kleine pan op halfhoog vuur. Houd dit proces goed in de gaten en roer vooral niet. Beweeg in plaats hiervan de pan heen en weer en laat alle suiker karamelliseren totdat de suiker mooi toffeebruin is.
 2. Wacht totdat alle kristallen zijn omgezet, zodat het een gladde stuctuur krijgt. Let op! Suiker kan erg heet worden (ongeveer 185 graden) en is uiteraard erg plakkerig. Ga dus vooral niet met je vingers erin!
  suiker-karamelliseren-karamel
Samenvoegen slagroom en karamel
 1. Zorg ervoor dat het slagroommengsel goed heet is, zonder te koken. Voeg vervolgens het slagroommengsel heel voorzichtig toe aan de karamel, terwijl je met de garde blijft roeren in de karamel. De karamel gaat borrelen, omdat het temperatuurverschil natuurlijk best groot is. Schrik hier dus niet van. (Let op: als het slagroommengsel te koud is, dan raakt de karamelsaus in de schift en moet je opnieuw beginnen.)
  karamelsaus-toffeesaus
Bord opmaken
 1. Meng in een klein bakje het grove zeezout, fijne kristalsuiker en kaneel.
 2. Leg de kastanjes op een stukje (leuk gekreukeld) bakpapier op een mooi bord of bijvoorbeeld een houten snijplank. Schenk de karamel over de kastanjes en bestrooi rijkelijk met het zoutmengsel.
  tamme-kastanjes-karamel-opmaak
Instagram
YouTube
Facebook
PINTEREST
PINTEREST

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 SterkInDeKeuken.nl

Volg ons ook op social media!