Wijn proeven, hoe doe je dat eigenlijk?

Bij goed eten hoort natuurlijk een lekker wijntje. Althans, dat vinden wij. Iedereen drinkt wijn op zijn of haar eigen manier. Michael en ik zijn van mening dat je wijn met respect moet behandelen. Niet achterover klokken, maar de wijn echt waarderen. Zeker wanneer we uit eten gaan, kunnen we het minutenlang hebben over de wijn- spijscombinatie. We draaien het glas rond, hangen onze neus boven het glas en nippen wat van de wijn. Maar wanneer je echt wijn wilt proeven is de procedure heel anders. In dit artikel leggen we in drie makkelijke stappen uit hoe je het beste wijn kunt proeven.

Stap 1: Kijken naar de wijn
De wijn moet altijd helder en doorzichtig zijn. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van droesem (bezinksel). Dit kan een bittere zanderige smaak geven. Om de wijn altijd drinkbaar te houden, kan je het beste de wijn een dag voor openen rechtop zetten. Het bezinksel zakt dan naar de ziel van de fles en kan dan makkelijker gedecanteerd worden.

De kleurintensiteit geeft vaak de leeftijd van de wijn aan. Voornamelijk oudere witte wijnen zijn donkerder dan de jongere witte wijnen. Dit kan je het beste beoordelen door het glas wijn boven een witte ondergrond te houden. Zo kun je de kleur, helderheid en intensiteit van de wijn zien!

wijn-proeven-sterkindekeuken2

Stap 2: Ruiken van de wijn
Wals de wijn door het glas en ruik goed. Concentreer op wat je zojuist hebt geroken. Wat vind je er van? Is de geur intens? Heeft de wijn een lichte geur? Ruikt de wijn fris of muf. Ruik je iets kruidigs, iets nootachtigs? Op deze manier vorm je de identiteit van de wijn. Voor het ruiken en proeven van de wijn zijn er handige aromacirkels te vinden op het internet. Klik op de aroma-cirkel om deze in het groot te bekijken op mijnwijnplein.nl.

Wijn Aromacirkel_MWP_print

Stap 3: Proeven van de wijn
Neem een klein slokje van de wijn. Niet te groot anders is het vervolgens lastig om de wijn door de tanden te halen of zuurstof te slurpen in de mond. Michael en ik raden aan dit altijd te doen. De aroma’s komen zo veel meer tot hun recht. Deze intensiteit proef je niet door het enkel door te slikken. Na het uitspugen of doorslikken is het nog niet klaar. De smaken die in je mond achterblijven wordt de afdronk genoemd. Hoe intenser en langer de afdronk waarneembaar is, des te beter de wijn. Naast het gehele productieproces is de afdronk ook bepalend voor de prijs van de wijn.wijn-proeven-sterkindekeuken

Wijnproeverij organiseren
Wat overig ook leuk is, is om een wijnproeverij thuis te organiseren. 6 november hebben wij Frank Weijers van ‘Gamay wijnproeverij’ uitgenodigd om onze familie mee te nemen op wereldreis door wijnen te proeven uit heel de wereld. Wij hebben van alles gezien en geproefd: wijnen uit Chili, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Zuid-Afrika en Spanje. Hij heeft ons wijn leren proeven in de bovenstaande drie stappen.

Het is ook leuk om bijvoorbeeld via wijnproeverijbox.nl een wijnproeverijbox te bestellen en helemaal blanco het wijnproeven in te gaan. Je krijgt de wijnen thuis geleverd met een handleiding met stappenplan en uitgebreide wijnbeschrijvingen met wijn- spijscombinaties.

wijnproeverijbox

Je wijnetiket scannen met Vivino
Stel je komt in een restaurant en je wilt weten waar je fles Pinot Grigio te koop is. Scan dan de voorkant van de fles met de Vivino app. Je krijgt niet alleen te zien waar de wijn te koop is, maar ook een beoordeling, gemiddelde verkoopprijs en serveertips.

Proost! Santé! Cheers!

Instagram
YouTube
Facebook
PINTEREST
PINTEREST

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 SterkInDeKeuken.nl

Volg ons ook op social media!