Pure chocolade dé nieuwe superfood!?

Dacht jij dat chocolade slecht voor je was? Het tegendeel blijkt waar, aldus de uitkomsten van nieuwe onderzoeken. Voedingsdeskundige Liz Moskow heeft meerdere onderzoeken naast elkaar gelegd en concludeert hieruit dat de gezondheidsvoordelen van pure chocolade opwegen tegen het suiker en vet wat chocolade bevat. Goed nieuws of niet?! Eindelijk iets wat lekker en gezond is!

Uit het onderzoek van Syracuse University blijkt dat het eten van pure chocolade een positief effect heeft op vooral het cognitief functioneren, zoals abstract redeneren, geheugen en focus. De gedachte is dat de ochtend het juiste moment is voor het nuttigen van chocolade, aangezien je je dan voorbereid op de werkdag en je optimaal van de voordelen gebruik kan maken.

Een ander onderzoek van Tel Aviv University toont aan dat het eten van chocolade bij het ontbijt (in plaats van in de loop van de dag) gewichtsverlies ondersteund. De stofwisseling is namelijk het meest actief in de ochtend.

Het is bijna met alle voeding zo en helaas ook bij chocolade… er is een keerzijde. De voordelen zijn alleen van toepassing bij het nuttigen van pure chocolade. Ook een té veel aan chocolade zorgt voor het teniet doen van de voordelen. Houd het dus bij 2 blokjes chocolade (maximaal 20 gram) per dag. Voor het beste resultaat en het minste suiker en vet kun je het beste chocolade kopen met minimaal 70% cacao. Zelf koop ik meestal biologische fairtrade chocolade met 85% cacao, gewoon uit de supermarkt. Het is in het begin misschien even wennen, maar och, wat is extra pure chocolade toch lekker!

Chocolade past prima in je ontbijt, zo eet ik regelmatig een kommetje (magere) kwark met banaan, gehakte chocolade (20 gram), muesli en een klein beetje honing. Zeg nou zelf, dit ziet er toch heerlijk uit?

chocolade-kwark-sterkindekeuken

Nog een paar interessante chocolade weetjes:

  • Bij het eten van chocolade komt endorfine vrij, een gelukshormoon
  • In chocolade zit serotonine, dat werkt als een antidepressivum
  • Pure chocolade bevat het hormoon fenylethylamine, hetzelfde hormoon dat je aanmaakt als je verliefd bent
  • De cacao in pure chocolade zit vol vitamines, mineralen en antioxidanten
  • Pure chocolade kan helpen om het slechte cholesterol LDL (lage dichtheid lipoproteïne) in je lichaam te verlagen.

Geraadpleegde bronnen: dailymail.co.uk & dokterdokter.nl

Instagram
YouTube
Facebook
PINTEREST
PINTEREST

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 SterkInDeKeuken.nl

Volg ons ook op social media!