Kerstrecept: Varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin

Het is nu de beurt aan het hoofdgerecht, Varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin. Het derde gerecht uit het 4-gangendiner voor de kerstdagen. Ook dit gerecht is redelijk simpel en kan grotendeels voorbereid worden. De zoete aardappelgratin vinden wij echt een topper. Het is zoet, hartig, pittig, romig, fris… helemaal in balans!

De varkenshaas is de meest malse spier uit de onderkant van de rug van het varken. Je kan wel zeggen het lekkerste stukje vlees wat je van het varken kan krijgen. Maar… bak het wel op de goede manier, want als je het te lang bakt wordt het al snel droog. Een varkenshaasje hoort nog een beetje rosé te zijn. Dus nog even een paar baktips voordat je met de Varkenshaasmedaillons aan de slag gaat:

  • Haal de varkenshaas 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Hiermee voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ en taai wordt tijdens het bakken.
  • Braad het vlees op middelhoog vuur en schroei het aan alle kanten dicht, zodat de sappen in het vlees blijven zitten.
  • Houd het vlees tijdens het bakken wat in beweging om te voorkomen dat het aanbrand.
  • Laat het vlees na het bakken ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Weet jij nog andere lekkere recepten met varkenshaas of zoete aardappel? Laat het ons weten!

Houd onze site ook morgen in de gaten voor het dessert… een chocolade taartje met vloeibare binnenkant, oftewel een lavacakeje. Dat wordt een lekkere afsluiter!

 

Recept Afdrukken
Varkenshaasmedaillons met zoete aardappelgratin
varkenshaasmedaillons-met-zoete-aardappelgratin
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Zoete aardappelgratin
Geglaceerde groenten
Varkenshaasmedaillons
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Zoete aardappelgratin
Geglaceerde groenten
Varkenshaasmedaillons
varkenshaasmedaillons-met-zoete-aardappelgratin
Instructies
Zoete aardappelgratin
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes met een scherp mes of een keukenmachine. Snijd ook de bosui in kleine reepjes. Verwijder het steeltje en het bovenste stukje van de peper. Rol de peper tussen de handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd vervolgens de peper in dunne ringetjes.
  3. Doe de aardappelplakjes, bosui, rode peper, kaas en het zout in een grote kom. Meng de slagroom eerst met de eidooiers. Voeg hierna de slagroom met eidooiers toe aan de kominhoud. Schep alles goed door en doe het vervolgens in een ovenschaal of in kleine ovenpannetje zoals wij gebruiken. De ovenpannetjes hebben wij ooit gekocht bij Xenos.
  4. Strooi nog wat extra Parmezaanse kaas bovenop de gratin en bak de gratin circa 40 minuten in de oven.
Geglaceerde groenten
  1. Schaaf dunne linten van de courgette met een kaasschaaf.
  2. Wok de spinazie 1 minuut. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  3. Bak in een koekenpan de courgette beetgaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  4. Voeg de spinazie toe aan de courgette en zet het vuur uit. Ga vervolgens verder met het vlees.
Varkenshaasmedaillons
  1. Snijd de varkenshaas in medaillons van ongeveer 2 centimeter dik.
  2. Risp de rozemarijn en tijm en hak het fijn.
  3. Bak de medaillons 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de verse kruiden toe.
  4. Voeg op het laatste moment honing toe.
Opmaak
  1. Verdeel de spinazie in een lijn op een plat rond bord. Houd de courgette linten vast, draai iets in een wokkel en leg deze bovenop de spinazie. Leg bovenop de groenten de varkenshaasmedaillons.
  2. Lepel wat braadvocht over het vlees en druppel nog wat rond het gerechtje.
  3. Serveer de aardappelgratin op het bord of apart zoals wij hebben gedaan in een ovenpannetje.
Notities

De aardappelgratin en geglaceerde groenten kunnen in de ochtend of middag al voorbereid worden. De gratin kan zelfs een dag van te voren gemaakt worden, waarna je deze de dag erna in 20 minuten op 170 graden kan opwarmen in de oven.

Instagram
YouTube
Facebook
PINTEREST
PINTEREST

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 SterkInDeKeuken.nl

Volg ons ook op social media!