Menno’s Stoofvlees met verse friet

Er gaat toch niets boven ouderwets stoofvlees met verse friet!? Dat dacht Menno ook toen hij door ons werd gevraagd naar zijn lekkerste recept. Menno heeft gekozen voor Vlaams Stoofvlees met verse friet. Waarom Vlaams? Omdat er dan bier in mag! Lekker toch?

Menno gebruikt Kasteel Donker, gebrouwen door Van Honsebrouck in Ingelmunster wat ligt in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het is een vol en romig speciaal bier met de smaak van chocolade, zoethout en rozijnen. Dit past heel goed bij rood vlees en dus ook bij stoofvlees. En het mooie is, het is gewoon verkrijgbaar in jouw supermarkt of slijterij!

Voor de stoof wordt zenuwstuk gebruikt, ook wel sukade genoemd. Sukade is een budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een heerlijke stoof. Met een heerlijk bruin biertje, wat kruiden, appelperenstroop en wat geduld zet je een echte winnaar op tafel. Nog wat verse friet er bij en voilà! Smakelijk eten!

 

Recept Afdrukken
Menno’s Stoofvlees met verse friet
stoofvlees-met-verse-friet
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Stoofvlees
Frieten
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Stoofvlees
Frieten
stoofvlees-met-verse-friet
Instructies
Stoofvlees
  1. Schil de uien en snijd deze in niet al te kleine stukken. Snijd het vlees in gelijke grove stukken en bak deze totdat de buitenkant bruin is (niet gaar!)
    stoofpot-uien-snijden
  2. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Stoof hierin de uien gaar op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
  3. Doe het vlees in de stoofpot bij de uien. Zet de koekenpan terug op het vuur en schenk hier het bier in. Roer alle aanbaksels los terwijl het bier aan de kook wordt gebracht (deglaceren wordt dit ook wel genoemd)
  4. Als het bier kookt, kan het in de stoofpot worden gegoten.
    stoofvlees-bier-koken
  5. Lepel de appel-perenstroop in de stoofpot en roer iets door.
    stoofvlees-appelstroop
  6. Leg de tijm en laurier verspreid bovenop het stoofvlees. Prik de kruidnagel in één van de laurierblaadjes, zo raak je het niet kwijt tijdens het sudderen.
    stoofvlees-tijm-laurier-kruidnagel
  7. Besmeer het bruin brood royaal met de pittige mosterd. Leg het daarna met de besmeerde zijde naar onder in de stoofpot.
  8. Laat het stoofvlees op een zacht vuurtje circa 3 uur sudderen. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer regelmatig door en proef. De deksel mag pas op de pot als de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
  9. Na de kooktijd mag de bruine boterham door de stoof geroerd. Dit geeft extra binding aan de saus. Proef opnieuw en voeg indien nodig naar smaak nog wat peper en zout toe.
    vlaams-stoofvlees
Frieten
  1. Schil de aardappels en snij ze in gelijkvormige frieten van circa 1,3 cm doorsnede. Dit is de ideale Vlaamse friet. Spoel de frieten niet af met water, want dan spoel je het zetmeel eraf.
  2. Verhit het frietvet op 140 graden. Bak vervolgens de frietjes een eerste keer voor 5-6 minuten totdat ze mooi goudgeel zien.
  3. Laat de frietjes koud worden in een schaal met wat keukenpapier.
  4. Verhit het frietvet vervolgens tot 180 graden.
  5. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig in 2-3 minuten.
  6. Leg de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier en laat ze even uitlekken. Strooi naar smaak zout over de frieten.
    verse-frieten
Opmaak
  1. Serveer het stoofvlees met de vers gebakken frietjes en een flinke lepel mayonaise.
    opmaak-stoofvlees-met-verse-friet
Instagram
YouTube
Facebook
PINTEREST
PINTEREST

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 SterkInDeKeuken.nl

Volg ons ook op social media!