Liquorccini Tiramisu

By 5 november 2018Diner

Ingrediënten

Voor een taartvorm van 25 cm doorsnede:

Sinaasappelvla
  • 1 sinaasappel
  • 4 gelatineblaadjes
  • 2 eieren (in dit onderdeel gebruik
    je het eigeel en bij de sinaasappelroom gebruik je het eiwit)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
Sinaasappelroom
  • 300 milliliter slagroom
  • 350 gram mascarpone
  • 40 milliliter Liquorccini
  • 100 gram suiker (voor de suikerstroop)
  • 3 eetlepels water
  • 25 gram suiker (voor het stijf
    slaan van de eiwitten)
Liquorccini-siroop
  • 110 milliliter Liquorccini
  • 50 gram suiker
  • 50 milliliter water
Tiramisu
  • 2 takjes verse munt
  • 525 gram cantuccini-koekjes

Bereidingswijze

Goditi la vita, geniet van het leven, met deze Liquorccini Tiramisu. Liquorccini smaakt naar Italiaanse Cantuccini, die harde, maar oh zó lekkere koekjes! Deze koekjes vervangen in dit recept dan ook de lange vingers! That’s a match made in heaven.

Sinaasappelvla

Stap 1
Rasp de schil van de sinaasappel. Pers vervolgens één helft van de sinaasappel uit.

Stap 2
Splits alvast de eieren. Laat ze daarna staan.

Stap 3
Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water.

Stap 4
Laat de roomboter smelten in de pan en voeg de suiker toe. Laat smelten tot de suiker is opgelost.

Stap 5
Voeg daarna de sinaasappelsap en de sinaasappelrasp toe. Zet het vuur laag. Het mengsel mag niet meer koken. Wanneer dit het geval is voeg je de eidooiers en de gelatine al roerend toe. Blijf met geduld roeren totdat het mengsel vladikte heeft.

Sinaasappelroom

Stap 1
Breng de kristalsuiker met het water aan de kook. Voordat de suiker 120 graden heeft bereikt (of stroperig oogt) moeten de eiwitten opgeklopt zijn.

Stap 2
Zodra de eiwitten wit beginnen te worden tijdens het kloppen voeg je de suiker toe. Klop totdat je het mengsel boven je hoofd kan houden.

Stap 3
Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de hete suikerstroop toe terwijl je de eitwitten blijft kloppen (middelhoge stand). Laat lekker doorkloppen zodat het mengsel afkoelt.

Stap 4
Voeg de sinaasappelvla met een spatel toe aan de eiwitten.

Stap 5
Klop de slagroom op en meng met losgeroerde mascarpone en de Liquorccini. Spatel dit door de eiwitten-sinaasappelvla.

Stap 6
De sinaasappelroom is nu klaar om de tiramisu te gaan maken! Doe het in een spuitzak met een ronde spuitmond.

Liquorccini-siroop

Stap 1
Breng de suiker en water aan de kook en haal van het vuur.

Stap 2
Voeg de overgebleven Liquorccini toe. Je hebt nu Liquorccini-siroop. Laat afkoelen voordat je de tiramisu gaat opmaken.

Tiramisu

Stap 1
Bekleed een taartvorm (met ring) met bakpapier. Beleg de bodem met cantuccini.

Stap 2
Besprenkel de cantuccini met de helft van de Liquorccini-siroop.

Stap 3
Spuit één derde sinaasappelroom erop en strijk glad. Beleg opnieuw met cantuccini en besprenkel met het overige Liquorccini-siroop.

Stap 4
Spuit vervolgens sinaasappelroom tussen de gleufjes van de cantuccini. Strijk glad. Zie deze laag als een soort voegsel.

Stap 5
Vervolgens gebruiken we de rest van de sinaasappelroom om van buitenuit sierlijke dopjes te spuiten. Als de room op is vul je de bovenkant af met verkruimelde cantuccini-koekjes (gebruik hiervoor een keukenmachine).

Stap 6
Laat de tiramisu minstens 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 7
Verwijder de taartvorm en het bakpapier. Presenteer de tiramisu met wat sinaasappelrasp en kleine blaadjes munt. Mmm!

Laat een reactie achter