Hoe kweek je een avocadoplant!?

By 6 september 2019 Artikelen
Avocadopit zaaien - Avocadoplant kweken

Benodigdheden

Avocadopit ontkiemen
 • 3 tandenstokers
 • 1 avocado
 • 1 limonadeglas
 • lauwwarm water
 • zonlicht
 • aandacht
 • geduld
Avocadopit verpotten
 • avocadopit met wortel
 • grote pot met gat
 • onderschotel voor de pot
 • potgrond
 • lauwwarm water

Hoe kweek je een avocadoplant!?

Een avocadoplant succesvol kweken is niet eenvoudig, maar met onze tips, geluk en geduld gaat het je vast lukken!

Wij vinden het altijd zonde om de pit van de avocado weg te gooien, dus besloten er één op te kweken tot kamerplant. Dus mocht je een recept gaan maken met avocado… gooi de pit niet weg en kweek met onze instructies een mooie avocadoplant. Je plant groeit wellicht wel uit tot een heuze avocadoboom!

Denk je nu ‘ik wil ook een avocadoplant kweken’ dan heb je natuurlijk eerst nog een lekker recept nodig. Dan ben je hier op het goede adres, want wij hebben heerlijk recepten op onze website, zoals: Mexicaanse Taco Bowls & Avocadoburgers.

Avocadoplant kweken

De allereerste tip om een avocadoplant te kweken is om meerdere avocadopitten te laten ontkiemen. Wij hadden er twee en daarvan was één krachtig genoeg om open te barsten en wortel te schieten. Je hebt dus ook een beetje geluk nodig.

We horen je denken, hoe moet je de avocadopitten laten ontkiemen? Dat leggen we uit aan de hand van onderstaande stappen.

Avocadopit ontkiemen

Stap 1
Halveer de avocado voorzichtig met een mes, maar raak de pit niet! Haal de avocadopit eruit met een lepel en was goed af onder de kraan. Verwijder met keukenpapier eventuele resten van het vruchtvlees.

Stap 2
Maak een lekker recept met je avocado. Avocado langer groen houden? Doe er dan wat citroensap doorheen, dan wordt het niet zo snel bruin.

Stap 3
Pak de avocadopit en laat het met de punt omhoog wijzen (de brede kant dus onder). Prik drie tandenstokers aan de zijkant van de pit (zie onderstaande foto).

Stap 4
Zet de avocadopit op een limonadeglas en vul het glas met lauwwarm water totdat de pit voor de helft onder water staat. Ze vervolgens het glas in de vensterbank op een plek waar veel licht binnenkomt.

Stap 5
Controleer om de dag of de pit genoeg water heeft en vul waar nodig bij. Ververs het water iedere week met lauwwarm water en maak dan ook voorzichtig de pit schoon onder stromend water.

Stap 6
Wacht een paar maanden totdat de avocadopit openscheurt en wortel gaat schieten. Let op: de avocadopit en ook dadelijk de avocadoboom mag niet te koud staan. Onder de 10 graden gaat ie dood en dat willen we natuurlijk niet!

Avocadopit zaaien - Avocadoplant kweken
Avocadopit heeft een wortel

Je hebt het voor elkaar! Eindelijk na al die maanden wachten is er een wortel uit je avocadopit gegroeid. Maar… hoe nu verder? Wanneer mag de avocadopit in de aarde? Dat leggen wij hieronder uit!

Avocadopit verpotten

Stap 1
Zodra de wortel van de avocadopit 5 tot 7 centimeter is kan die verpot worden. Is ie dat? Verwijder dan de tandenstokers (of breek af).

Stap 2
Vul de pot voor de helft met potgrond. Houd de pit vast waar die uiteindelijk moet komen en vul verder aan met potgrond. De punt van de pit steekt boven de aarde uit. Druk de aarde rondom zachtjes aan.

Stap 3
Zet de pot op een onderschotel in de vensterbank waar voldoende licht binnen komt. Geef de avocadopit ruim water.

Stap 4
Als de aarde er droog uit begint te zien geeft je de avocadopit weer water. Het kan best zijn dat dit elke dag of om de dag is. Dit licht ook een beetje aan de kamertemperatuur.

Je eigen avocadoplant kweken

Vanaf dit moment gaat alles veel sneller, want zodra er aan de bovenkant een groen sprietje uitkomt gaat je plant snel groeien. Je ziet hem elke dag gewoon groeien en dat is super leuk! Het wachten tijdens het ontkiemen en wortel schieten wordt dus zeker beloond! Hieronder vind je nog een aantal belangrijke tips voor de verzorging.

Verzorging van avocadoplant

Tip 1: Geef de avocadoplant ruim water
Avocadoplanten zijn slurpers, dus zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Als je te veel water hebt gegeven gaan de bladeren hangen. Als de bladeren verdrogen dan geef je te weinig. Het gebruik van een pot met een gat erin is belangrijk om overtollig water af te kunnen voeren. De onderschotel vangt het eventuele teveel aan water op.

Tip 2: Zet de avocadoplant in het licht, niet direct in de zon
In het licht groeit een avocadoplant heel snel. Direct zonlicht en dan met name in de zomer, daar kunnen ze niet zo goed tegen. Je herkent verbranding aan het verschroeien van de steel of blaadjes. Mocht dit gebeuren dan is dit geen ramp. Zet de plant op een andere plek met meer schaduw en laat het weer herstellen.

Tip 3: Zet de avocadoplant op een warme plek
Een avocadoplant houdt van warmte en kan absoluut niet tegen kou. Zet de plant dus in je huiskamer waar de temperatuur aangenaam is.

Tip 4: Geef geen plantenvoeding in het eerste jaar
Potgrond bevat al voeding, dus geef geen extra voeding in het eerste jaar. Dit is namelijk helemaal niet nodig en kan zelfs schade toebrengen aan de plant. Wacht daar dus minimaal een jaar mee en doe het alleen als je denk dat de plant het nodig heeft.

Avocadoplant kweken - Avocadoboom kweken

Elke week een nieuw recept in je mailbox?

Schrijf je in en je ontvangt wekelijks een e-mail zodra er een nieuw recept online staat – helemaal gratis! Als je genoeg van ons hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 

Laat een reactie achter