Kerst komt er aan, en kerst is de tijd van lekker eten en samenkomen. Daarom dit lekkere en makkelijke recept, makkelijk gemaakt en ontzettend lekker. Deze Aardappelgratin met Truffelrollade is heerlijk om te delen met familie en vrienden. Samen maken we van kerst een feest!
Dit recept vind je ook in ons kookboek: ‘Lekker eten voor iedereen!’
Bereidingswijze
Stap 1
Laat de rollade op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2
Smeer de tulbandvorm in met roomboter. Dit zorgt ervoor dat de gratin goed uit de tulbandvorm komt.
Stap 3
Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes (tip: wij gebruiken hiervoor een mandoline). Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan, voeg bij de aardappelschijfjes. Meng slagroom met geraspte gruyère, eieren, geperste knoflook, zout en peper. Giet dit mengsel bij de aardappelschijfjes. Spatel goed door met een siliconen spatel. Haal de plakjes aardappel van elkaar af om zeker te weten dat het mengsel alles geraakt heeft. Vul de ingevette tulband tot in alle hoeken. Giet het mengsel wat achterblijft over de schijfjes. Bak 60 minuten in de oven.
Stap 4
Bak de runderrollade rondom bruin in een koekenpan met bakboter. Doe samen met de jus en 2 takjes tijm in een ovenschaal. Prik een vleesthermometer in de kern van de rollade. Zet naast de aardappelgratin n de oven. Bak de rollade tot een kerntemperatuur van 60 graden voor medium gebakken. Bij ons duurde dit ongeveer 45 minuten. Maak ondertussen de truffelsaus uit de volgende stap.
Stap 5
Breng runderbouillon aan de kook. Meng daar slagroom, mosterd, truffeltapenade en worcestershiresauce doorheen. Laat inkoken tot sausdikte.
Stap 6
Laat de Aardappelgratin 5 minuten afkoelen voordat je de vorm omkeert. Dan komt de aardappelgratin beter los van de vorm. Garneer de aardappelgratin met tijm. Verwijder het touw van de rollade. Snijd in dunne plakken en serveer met de zelfgemaakte truffelsaus.
Serveertip: haricots verts of andere groenten.
Ingrediënten
Voor 6 personen Aardappelgratin met Truffelrollade
Aardappelgratin in Tulband
- 250 milliliter slagroom
- 150 gram geraspte Gruyère
- 150 gram (vega) spekjes
- 10 gram tijm
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook
- 1 kilo vastkokende aardappels
- peper
- roomboter
- zout
Truffelrollade
- 150 milliliter slagroom
- 100 milliliter runderbouillon
- 2 theelepels truffeltapenade
- 1 runderrollade
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel worcestershiresauce
- bakboter
Benodigdheden
- garde
- Siliconen Spatelset
- vleesthermometer
- tulbandvorm