Skip to main content

Biefstuk bakken: zo doe je dat (en zó lang)

Biefstuk bakken – het is één van de grootste kunsten in de keuken. Een perfect gebakken biefstukje is ultiem comfortfood voor veel mensen. Maar tegelijkertijd: met een taaie lap vlees sla je de plank direct helemaal mis. Gelukkig gebeurt dat ons nooit meer. Wij volgen namelijk al járen deze 10 stappen bij het bakken van biefstuk.

biefstuk bakken sterkindekeuken

Perfecte biefstuk bakken in 10 stappen

De lekkerste biefstuk bak je gewoon thuis, in eigen keuken! Met 10 stappen kom je héél dicht bij de klassieker van het bekende biefstukrestaurant Loetje…

Stap 1: laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Leg de biefstuk minimaal 20-30 minuten buiten de koelkast. Houd ‘m in de verpakking.

Tip: ga voor een goed stuk biefstuk, liefst kogelbiefstuk. Dit is lekker mals.

Stap 2: dep de biefstuk droog

Dep het vlees droog met keukenpapier. Dan schroeit het beter dicht.

Stap 3: breng de biefstuk op smaak

Met peper, zout en eventuele andere kruiden. Bedek het hele stuk vlees goed.

Stap 4: verhit een pan

Liefst een koekenpan met dunne bodem. Laat de pan een paar minuten goed heet worden. Hoe heter, hoe beter.

Stap 5: smelt de boter in de pan

Voeg per biefstuk zo’n 125 gram margarine toe aan de pan. Laat de boter smelten en bruisen totdat het lichtbruin kleurt.

Tip: wij gebruiken graag de margarine van Blue Band. Die bevat precies genoeg vocht voor de perfecte jus.

Stap 6: leg de biefstuk in de pan

Leg ‘m rustig en ‘van je af’ neer in de pan voor zo min mogelijk spetters. Hoe? Dat zie je in deze video over biefstuk bakken.

Stap 7: bak de biefstuk naar wens

Daar komt het lastigere deel. Bak de biefstuk zo rare, medium of well done als je zelf wil. Verderop in dit blog leggen we je de juiste baktijden uit.

Laat de biefstuk aan één kant bakken zonder aan te raken of te verschuiven. Draai om en herhaal.

Tip: gebruik een timer!

Stap 8: laat de biefstuk rusten

Haal de biefstuk uit de pan en pak het vlees losjes in met aluminiumfolie. Laat dit op het aanrecht nog 5 minuten rusten.

Stap 9: maak de jus

Ondertussen maak je de jus. Voeg twee eetlepels water toe aan de boter en laat dit bruisen. Schraap voorzichtig alle gebakken stukjes los van de pan. Juist dát geeft ontzettend veel smaak!

Stap 10: serveren

Leg de biefstuk op je bord en overgiet met jus. Dip dit op met witbrood.

Rare, medium en well done: hoelang moet je de biefstuk bakken?

Goed om te weten: hoelang een biefstuk moet bakken, hangt af van heel veel factoren. De temperatuur van de pan, de dikte van de biefstuk en natuurlijk van hoe jij ‘m het lekkerst vindt. Onderstaande baktijden zijn vuistregels voor rare, medium en well done biefstuk.

Rare biefstuk bakken

30 seconden tot 1,5 minuut per kant

Rare gebakken biefstuk geeft geen tegendruk als je erop drukt. Het voelt als de onderkant van je duim (aan de binnenkant, onder het laatste kootje) wanneer je je duimtop tegen je wijsvingertop legt.

Medium biefstuk bakken

1,5 tot 3 minuten per kant

Het vlees geeft een beetje tegendruk. Medium gebakken biefstuk voelt zoals je duim wanneer je ‘m tegen je middelvinger legt.

Well done biefstuk bakken

3 tot 4 minuten per kant

Well done biefstuk beweegt meteen terug wanneer je erop drukt. Het voelt zoals je duim wanneer je de top tegen de top van je ringvinger legt.

Biefstuk eten: een keer wat anders

Zin in biefstuk maar niet in de klassieker met jus en boterhammen? Maak er een heerlijk Broodje Biefstuk van, met paprika en knoflookboter. Of wat dacht je van deze Philly Cheese Steak (met kaas!) of Steak Quesadillas?

Meer heerlijke receptideeën? Bekijk al onze recepten hier! Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok

Inspiratie nodig voor nog meer lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken:

Gek op onze onweerstaanbare recepten?
Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok voor nog meer recepten & foodhacks!