Skip to main content

Champignons bakken: zo doe je dat goed (7 tips)

Champignons bakken – het lijkt zo simpel. Met de nadruk op ‘lijkt’, want in de praktijk kan er toch een hoop mislukken. Als je champignons niet op de juiste manier klaarmaakt, is de structuur zompig en taai en de smaak wat flauwtjes. En dat gebeurt best vaak. Geen wonder dat zoveel mensen geen champignons lusten! Maar geen zorgen: met deze 7 trucs bak je champignons voortaan écht lekker.

Champignons bakken: 7 onmisbare tips

Deze 7 tips helpen je om champignons stevig, mooi bruin en vol smaak te bakken. Zelfs de grootste paddenstoelenhater zal toegeven dat ze op deze manier best te eten zijn! 😉

Tip 1: bak de champignons apart

Maak je een gerecht waarvoor je de champignons verwerkt in bijvoorbeeld een soep, pasta of risotto? Bak de champignons dan apart van de rest van het gerecht en niet in dezelfde pan met, we noemen maar even wat, de stukjes wortel, spruitjes of paprika. Champignons hebben hun eigen bereidingswijze en in een aparte pan heb je meer controle. Voeg de mooi bruin gebakken paddenstoelen later toe aan het gerecht.

Tip 2: was de champignons niet

Nee, champignons wassen is écht niet nodig. Borstel ze schoon (met een speciale paddenstoelenborstel of met een schoon en droog keukensponsje). Door ze te wassen, worden ze tijdens het bakken zompiger. Champignons nemen het vocht namelijk op en laten dat in de pan weer los.

Tip 3: gebruik genoeg vet

Champignons nemen boter of vet razendsnel op. Gebruik dus genoeg vet en/of voeg halverwege het bakken nog een nieuw scheutje olie of klontje boter toe. Dat heb je echt nodig om ze lekker bruin te bakken.

Tip: Welke groenten eet je bij biefstuk? (drie keer raden…)

Tip 4: bak in een hete pan

Warm de pan écht goed op voordat je het vet en de champignons toevoegt. In een goed hete pan bakken de champignons sneller bruin en krijgen ze minder de kans om al hun vocht te verliezen. Zo houd je ze lekker stevig!

Tip 5: roer niet te veel

Heb geduld! Het duurt even voordat de champignons een bruin kleurtje krijgen. Roer niet te vaak in de pan: geef ze de kans om te bakken. Worden de randjes bruin? Dán mag je de boel husselen.

Tip 6: wacht met zout toevoegen

Zout onttrekt het vocht uit de paddenstoelen. Daar worden ze dus taai en slap van. Voeg pas zout toe zodra de paddenstoelen lekker bruin kleuren.

Tip 7: bak champignons in porties

Wil je veel paddenstoelen bakken, doe dat dan liever in porties. Bijvoorbeeld verdeeld over twee goede pannen. De champignons laten vocht los in de pan en als je er té veel in de pan gooit, komt er zoveel vocht vrij dat het bakken eerder koken wordt.

De 7 tips voor het bakken van champignons nog eens in het kort: bak de champignons apart, was de champignons niet, gebruik genoeg vet, bak in een hete pan, roer niet te veel, voeg zout pas later toe en bak ze in porties.

Tip: Hoe maak je jus? Het beste basisrecept.

Recepten met champignons

Wij vinden champignons vooral erg lekker bij een mals biefstukje. Wat brood erbij, lekker veel jus en dippen maar! In dit blog leggen we je uit hoe en hoelang je biefstuk perfect mals bakt. Ook lekker: onze heerlijke zoetzure Foe Yong Hai met kip en champignons of deze Pizza Dip Rolls met stukjes champignons.

Die laatste heb je misschien al eens voorbij zien komen op Instagram, Facebook of TikTok! Daar werd ‘ie goed bekeken. Volg je ons daar al?

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: