Skip to main content

Champignonsaus maken in 5 stappen

Champignonsaus maken. Er gaat weinig boven een romige sausje met champignons. Fantastisch bij een gebakken biefstukje, om in te dippen met je brood, of door de pasta. Het is helemaal niet lastig om te maken! Heb je een kwartiertje? Dan tover je deze smaakvolle saus al op tafel!

En eh, volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie?

champignonsaus maken

Champignonsaus maken

Voor een klassiek champignonsausje heb je maar een paar ingrediënten nodig. Misschien heb je zelfs alles al wel in huis…

Ook lekker met champignons: Lasagne Funghi

Champignonsaus ingrediënten

Voor 2-3 personen heb je nodig:

  • 250 gram champignons (kastanjechampignons of witte champignons)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml kookroom of slagroom
  • olijfolie of boter
  • peper
  • zout
  • optioneel: een scheutje witte wijn of cognac

Wil je een iets dikkere saus? Voeg dan een beetje maizena toe.

Hoe maak je champignonsaus?

Champignonsaus maken is heel makkelijk, maar we raden je wel aan om dit recept te volgen. Zo weet je namelijk zeker dat je champignons niet te zompig worden, dat de saus genoeg smaak heeft en dat ‘ie mooi romig gebonden is.

Stap 1. Groenten snijden

Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes en verzamel die in een schaaltje. Snipper de ui en pers de knoflook.

Stap 2. Champignons bakken

Verhit een koekenpan of sauspan met daarin een beetje olie of boter. Fruit de ui aan en bak 2-3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak dit nog 1 minuut. Daarna voeg je de champignons toe. Die bak je 5 tot 7 minuten terwijl je regelmatig roert met een (siliconen) spatel. Zo worden ze mooi bruin en zacht, maar niet zompig.

Leestip: 7 tips om champignons goed te bakken

Stap 3. Afblussen

Heb je witte wijn of cognac in huis? Dan is het extra lekker om de champignons hiermee af te blussen! Het hoeft niet. Laat dit weer 1 minuut bakken terwijl je roert, zodat de alcohol verdampt.

Stap 4. Room toevoegen

Giet de kookroom of slagroom erbij en zet het vuur laag. Laat de saus 3 tot 5 minuten zachtjes pruttelen. Hierdoor wordt de saus iets dikker en trekken de smaken goed in.

Is de saus te dun? Kook ‘m langer of voeg een papje van maizena toe.

Stap 5. Op smaak brengen

Breng de champignonsaus op smaak met peper, zout en eventueel andere kruiden. Denk aan rozemarijn, tijm of peterselie!

Meer recepten

Vond je dit een handig artikel? Komt dat ff goed uit: we hebben er nog héél veel meer. Lees hier verder:

Wil je gewoon hapklare receptinspiratie? Haal dan onze kookboeken in huis of scroll eens door onze website!

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!