Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: couscous maken is ont-zet-tend makkelijk. Maar goed, je moet maar net weten hoe dat moet. En wij oordelen niet 😉 In dit blog leggen we je uit hoe je thuis couscous maakt in 4 stappen.
Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we handige kooktips en de allerlekkerste recepten!

Couscous maken
Couscous heeft een hele milde smaak. Daardoor is het een hele goede basis voor bij veel gerechten, maar je moet het wel nog even op smaak brengen. Leuk feitje: couscous lijkt op graan, maar is eigenlijk een pastasoort!
Hoe maak je couscous?
Om couscous te maken heb je een paar dingen nodig: couscous en heet (gekookt) water of bouillon, een ruime schaal met een deksel of groot bord om het af te dekken, en een vork. Staat alles klaar? Dan is je fluffy couscous binnen een paar minuten gemaakt!
Leestip: Hoelang moet rijst koken? (+ 4 tips)
Stap 1. Couscous afmeten
Weeg de couscous af. Voor 1 persoon gebruik je ongeveer 50-75 gram ongekookte couscous. Doe dit in een ruime schaal.
Stap 2. Water toevoegen
Voeg vervolgens dezelfde hoeveelheid water of bouillon toe. Voeg je in totaal 100 gram couscous toe, dan giet je daar dus ook 100 gram vocht bij. Het is belangrijk dat je heet (net gekookt) water toevoegt. Nog liever voeg je bouillon toe, zodat je het meteen smaak meegeeft.
Stap 3. Schaal afdekken
Dek de schaal af met een deksel of groot bord. Laat de couscous nu 5 minuten staan. Het neemt het water of de bouillon nu helemaal op!
Stap 4. Couscous roeren
De couscous kan nu een beetje klonterig zijn. Gebruik een vork om de couscous weer voorzichtig los te kloppen. Zo wordt het geheel luchtiger. Je kunt nu ook nog (verse of gedroogde) kruiden toevoegen voor smaak. Bijvoorbeeld peper, zout en een vleugje Italiaanse Kruidenmix.
Daarna kun je de couscous verwerken in een gerecht. Bijvoorbeeld als salade, bij een stukje gebakken zalm of bij een Midden-Oosterse stoof.
Nog meer handige kooktips
Ben je een beginnende thuiskok en kun je wel wat meer handigheid gebruiken? Wij zijn er voor je. Lees hier verder:
- Welke kruiden gebruik je bij gehakt?
- Omelet bakken in 6 stappen
- Pasta pesto maken (makkelijk basisrecept)
- Welke groente eet je bij kip?
- Vlees snijden: dé tip voor mals vlees
Of bestel (een van) onze kookboeken voor nog meer lekkere inspiratie!