Crème brûlée maken, dat is echt iets voor de feestdagen of een chique diner. Of gewoon voor de doordeweekse dinsdagavond – dat mag ook. Dit klassieke Franse toetje staat op zo’n beetje iedere menukaart maar met dít stappenplan ook gewoon thuis, op je eigen eettafel. Mét die iconische ‘krak’ als je erop tikt met je lepel. Wij vertellen je hoe je dit goddelijke dessert makkelijk zelf maakt.

Crème brûlée maken
Een zachte en romige custard met een knapperig gekarameliseerd laagje bovenop. Spectaculair en toch helemaal niet zo lastig om te maken…
Receptip: Crème Brûlée Cheesecake
Crème brûlée ingrediënten
Voor 4 porties crème brûlée heb je nodig:
- 500 ml slagroom
- 5 eidooiers
- 100 gram kristalsuiker (2 x 50 gram)
- 1 vanillestokje
Daarnaast heb je er ook wat speciale spullen voor nodig, namelijk:
- Een oven
- Een ruime ovenschaal met een opstaande rand
- 4 ramequins (dat zijn ronde ovenbestendige schaaltjes met een opstaande rand)
- Een gasbrander (dat mag ook een simpele kleine zijn, bij veel huis-tuin-en-keukenwinkels te koop)
Hoe maak je crème brûlée?
Alles verzameld? Dan kun je aan de slag. En eh, even voor de zekerheid: crème brûlée maken is heel makkelijk en zo gedaan, maar het moet na het bakken wel nog helemaal afkoelen. Doe dit dus niet last minute!
Recepttip: Crème brûlée van geitenkaas (leuk als voorgerecht of borrelhapje)
Stap 1. Vanilleroom maken
Snijd het vanillestokje in de lengte in en schraap ‘m leeg met een lepel. Giet de slagroom in een pan en voeg de vanille (het stokje en de inhoud) toe. Verwarm de slagroom langzaam, maar laat het niet koken. Is het goed verhit, haal de pan dan van het vuur en laat dit nog een paar minuten trekken.
Stap 2. Ei en suiker mengen
Klop in een kom de eidooiers met 50 gram suiker tot een romige en luchtige massa. Dat duurt een paar minuten.
Stap 3. Mengen
Haal het vanillestokje uit de slagroom. Roer het ei-suikermengsel goed door met een garde. Ondertussen giet je voorzichtig de verwarmde vanille-slagroom erbij. Doe dat scheutje voor scheutje en terwijl je roert. De eidooiers mogen niet gaan stollen door de warme room.
Tip: zitten er per ongeluk toch gestolde klontjes in het mengsel? Giet het dan even door een zeef.
Stap 4. Ramequins vullen
Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de vulling over de vier ramequins. Zet deze schaaltjes naast elkaar in de grote ovenschaal. Giet de ovenschaal daarna vol met heet (gekookt) water tot halverwege de schaaltjes. Het water mag absoluut niet in de ramequins komen. Wees dus voorzichtig! Met dit waterbadje zorg je dat de custard heel langzaam en gelijkmatig gaart.
Stap 5. Crème brûlée maken
Zet de ovenschaal met de kleine ramequins voor 30 tot 35 minuten in de oven. De custard wordt dan stevig maar mag nog een beetje wiebelen. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen buiten de koelkast. Zet ze daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast om helemaal af te koelen.
Stap 6. Karameliseren
Tijd voor het leukste klusje: het karameliseren van de suiker. Strooi de overige 50 gram suiker over de vier afgekoelde bakjes custard. Gebruik een (kleine) gasbrander om de suiker te karameliseren. Dat gaat een beetje smeulen en branden, dat is de bedoeling! Zo wordt het mooi bruin en knapperig. Tik je erop met je lepel, dan breekt ‘ie zo open.
Tip: heb je geen gasbrander, zet de crème brûlée dan onder de grill in de oven. Dat kan wel heel snel gaan, dus houd ze goed in de gaten.
Meer toetjes
Zin in nog meer zoetigheid? We barsten bijna (bijna!) uit onze voegen door al die heerlijke toetjesrecepten. Wat dacht je van…
Ook in onze kookboeken staan ontiegelijk lekkere desserts, bekijk ze hier! En volg je ons eigenlijk al op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer inspiratie?