Skip to main content

Zelf currypasta maken (basis voor elke curry)

Zelf currypasta maken – dat is niet alleen supermakkelijk, maar ook véél lekkerder dan zo’n kant-en-klaar zakje van de supermarkt. En als je eenmaal weet hoe je de basis maakt, kun je eindeloos variëren met verse en gedroogde kruiden. Helemaal naar je eigen smaak en passend bij de Thaise, Indiase en nog veel meer keukens. Maar laten we beginnen bij het begin: het basisrecept voor currypasta. Wij helpen je op weg!

currypasta maken

Currypasta maken

Voordat we vertellen hoe je zelf currypasta maakt, moeten we wel even een disclaimer geven: de ene curry is de andere niet. Van Thailand tot India, van Vietnam tot Singapore: ieder land, en zelfs iedere regio, heeft zo z’n eigen manier om curry klaar te maken. Ook de currypasta verschilt steeds weer. Toch is de basis vaak ongeveer gelijk.

Currypasta ingrediënten basisrecept (rode)

Voor 4 personen rode curry:

  • 1 of 2 rode chilipepers (naar smaak mild of pittig)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui (rood, wit of een sjalot)
  • 1 el (of 2 centimeter) verse gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder (of korianderzaad)
  • 1 tl komijn
  • 1 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
  • Zout naar smaak

Voor een Thaise touch:

  • 2 el limoensap
  • 1 tl vissaus
  • 1 stengel citroengras
  • 1 of 2 groene chilipepers (in plaats van de rode!)

Voor een Indiase smaak:

  • 1 tl garam masala
  • 1 el tomatenpuree

Leestip: 6 manieren om eten minder pittig te maken

Hoe maak je zelf currypasta?

Om zelf currypasta te maken heb je een blender, staafmixer of vijzel nodig. Iets om de pasta mooi egaal en smeuïg mee te maken. Staat ‘ie klaar? Dan kun je aan de slag met dit stappenplan.

Stap 1. Bereid alle ingrediënten voor

Pel de knoflook en de ui. Snijd de chilipepers in stukjes en verwijder de zaadlijsten als je liever een iets mildere curry hebt. Schil de gember, als je een verse stronk gebruikt. Voor de Thaise currypasta: snijd het kontje en de droge bovenkant van de stengel citroengras weg. Dit gebruik je niet. De rest van de stengel snijd je in stukken.

Stap 2. Roosteren (optioneel)

Deze stap kun je ook overslaan, maar het brengt de smaken nét iets beter naar voren. Rooster de droge kruiden eerst 1 of 2 minuten in een droge koekenpan. Dat zijn dus de kurkuma, koriander, komijn en eventueel de garam masala.

Stap 3. Zelf currypasta maken

Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de blender, vijzel of maatbeker (met staafmixer). Mix dit tot een gladde pasta. Voeg eventueel een klein scheutje water, limoensap of extra olie toe om het makkelijker te mixen, maar zeker niet te veel.

Stap 4. Currypasta gebruiken

Je kunt de rode currypasta nu gebruiken in je gerecht! Het is het lekkerst om de pasta een paar minuten te bakken voordat je alle andere ingrediënten, zoals kokosmelk en groenten, toevoegt. Schep/druk de pasta regelmatig om met een (siliconen) spatel, zodat het gelijkmatig gaart.

Leestip: 8 handige trucs om saus dikker te maken

Currypasta bewaren en invriezen

Je kunt zelfgemaakte currypasta ook bewaren voor later. In de koelkast is de currypasta nog zeker 1 week houdbaar. Bewaar de pasta dan wel in een luchtdicht zakje of bakje. In de vriezer blijft de currypasta makkelijk 6 maanden goed.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

Meer basisrecepten

Wij zijn er voor alle thuiskoks: ook voor de absolute beginners. In handige blogs delen we onze beste basisrecepten voor allerlei gerechten, drankjes, dips en meer:

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en recepten!

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: