Skip to main content

Een ei pocheren. Eerlijk is eerlijk: de kans is groot dat het de allereerste keer niet meteen perfect lukt. Maar druip niet direct teleurgesteld af! Wij leggen je uit hoe ons eitje tegenwoordig altijd lukt met dank aan een paar slimme tips. Met de juiste techniek en wat oefening lukt jou dat ook. Dat weten we zeker!

ei pocheren

Ei pocheren in 5 stappen

Iedere lunch en ieder ontbijt wordt nog nét een beetje specialer met een gepocheerd eitje. Want een zachtgekookt eitje is fantastisch, maar het kan niet tippen aan een romig gepocheerd ei. Bijvoorbeeld in dit gerecht: Turkse Eieren. Probeer het maar eens!

Stap 1. Water koken en voorbereiden

Vul een middelgrote pan met water en breng dit aan de kook. Voeg een snuf zout en een scheutje azijn toe aan het water. Dat helpt om het eiwit sneller te laten stollen, zodat het eitje zijn vorm behoudt.

Stap 2. Het ei breken

Breek het ei voorzichtig in een kommetje. Het is belangrijk dat de dooier heel blijft! Door het ei eerst in een kommetje te breken, kun je het rustiger in het water laten glijden.

Stap 3. Draaikolk maken

Roer met een lepel door het kokende water om een draaikolk te maken. Het hoeft geen golfslagbad te worden, maar het water moet wel duidelijk in een richting golven. Dit helpt om het eiwit snel rond de dooier te wikkelen in een stevige vorm.

Stap 4. Ei pocheren (hoe lang?)

Laat het eitje dan direct in het midden van de draaikolk glijden. Pocheer het ei 3 tot 4 minuten, afhankelijk van hoe zacht of stevig je de dooier wil.

Stap 5. Ei uit het water halen

Tot slot haal je het gepocheerde ei voorzichtig uit het water. Doe dat met een schuimspaan (zo’n spatel met gaatjes).

Leestip: 11x recepten met ei

Ei pocheren tips

Hieronder alle handige tips voor een mooi gepocheerd eitje op een… rijtje.

1. Gebruik verse eieren

Hoe verser het ei, hoe makkelijker en mooier het pocheert. Oude eieren hebben namelijk wat zwakkere eiwitten die sneller door het water druipen.

Leestip: Hoe lang zijn eieren houdbaar? (+ handige truc)

2. Draaikolk

Zoals we in het stappenplan al uitleggen: met de draaikolktechniek draait het eiwit mooi om het eigeel.

3. Azijn toevoegen

Met een scheutje azijn in het kookwater stolt het eiwit sneller en mooier.

4. Serveer direct

Een gepocheerd eitje kun je niet van tevoren klaarmaken. Het is echt veel lekkerder als je ‘m meteen serveert. Dan blijft de dooier lekker romig!

Leestip: Hoe maak je gevulde eieren?

Ontbijtinspiratie

Krijg je dat gepocheerde eitje toch niet onder de knie (dat kan eigenlijk niet hoor, met bovenstaande tips!) of heb je zin in een ander ontbijt? Scroll eens door onze lijstjes vol tips:

Nog steeds niet genoeg? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of scoor een van onze kookboeken voor meer inspiratie!