Skip to main content

Eiwit wordt niet stijf? Dit is dé #1 truc.

Met een lamme arm van het kloppen staar je naar het mengsel in de kom voor je. Maar er gebeurt maar niets: je eiwit wordt niet stijf. Geloof ons: we kennen de frustratie. Maar oefening baart kunst en met déze gouden truc kom je daar ineens een heel stuk sneller… Zo mislukt ‘ie nooit meer!

Eiwit wordt niet stijf dit is dé truc

Hoelang moet je eiwit stijf kloppen?

Hoelang je eiwit stijf moet kloppen, verschilt per methode. Met een keukenmachine ben je sneller klaar dan met een handmixer of zelfs met een garde. Ook is hoelang je eiwit moet kloppen afhankelijk van de ingrediënten, zoals hoeveel eieren je gebruikt, of je suiker toevoegt en wat de temperatuur van de ingrediënten is. Daarom is het belangrijk dat je altijd zelf goed kijkt, proeft en voelt of het eiwit stijf is en of alle ingrediënten goed zijn gemengd.

Wanneer is eiwit stijf?

Wel eens gehoord van de eiwittest? Eiwitten zijn goed stijf wanneer je de schaal ondersteboven boven je hoofd kan houden zonder dat ze eruit glijden. Proberen op eigen risico 😉

Eiwit is dus stijf zodra er goede pieken ontstaan als je de garde uit het eiwit trekt. Het eiwit is dan luchtig, stevig en flink gegroeid in volume.

Maar let op: je kan eiwit ook te lang kloppen, waardoor het instort en niet meer zo luchtig is. Klop je het eiwit met suiker, bijvoorbeeld voor meringues? Check dan ook even of alle suiker wel goed is opgelost. Zo niet, klop het dan nog een minuutje extra.

Eiwit wordt niet stijf? Met deze ultieme truc wel!

Je grootste vijand bij het opkloppen van eiwitten? Vet. Ieder spoortje vet, hoe minuscuul ook, kan ervoor zorgen dat je eiwit niet stijf wordt. Zorg er dus voor dat alle tools die je gebruikt vetvrij zijn: de schaal waarin je de eiwitten opvangt, de kom waarin je de eiwitten opklopt, de garde (van de keukenmachine), de siliconen spatel of pannenlikker, je handen… Alles.

En nee: vers uit de vaatwasser is níét vetvrij. Neem alle bovengenoemde onderdelen af met een keukenpapiertje met citroensap. Dat neemt het vet weg.

Wil je je kansen vergroten? Combineer bovenstaande tip dan met de tips hieronder.

Bonustip 1: gebruik verse eieren

Met kraakverse eieren maak je de beste stijve eiwitten. De kant-en-klare eiwitten in een fles van de supermarkt laat je dus beter achterwege.

Bonustip 2: gebruik een keukenhulp

Met een keukenmachine gaat het opkloppen krachtiger, waardoor de eiwitten luchtiger worden. (En het is een stuk minder hard werken!)

Bonustip 3: voeg de suiker toe tijdens het kloppen

En doe dat beetje bij beetje, zodat de suiker het luchtige mengsel niet laat instorten.

Bonustip 4: gebruik écht geen eigeel (want daarmee wordt je eiwit niet stijf)

Zelfs met het kleinste spoortje eigeel wordt het eiwit niet stijf. Besteed dus extra aandacht aan het goed scheiden van de eieren. Gooi de eigelen trouwens niet weg, dat is zonde, maar maak er bijvoorbeeld zelf advocaat van!

Stijf eiwit? Maak er dit van…

Maar wat kan je dan eigenlijk allemaal maken met stijfgeklopte eiwitten? Op onze website vind je een aantal heerlijke recepten:

Of bekijk ons archief voor meer originele recepten.

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: