Skip to main content

Filodeeg ontdooien: zo doe je dat goed

Filodeeg ontdooien, dat is best een precies klusje. Als je het te snel doet, breekt het in honderd kleine stukjes en kun je er eigenlijk niks meer mee. Maar als je het goed doet… dan kun je er goddelijke gerechten mee maken, zoals baklava of loempia’s. Wij leggen je uit hoe je filodeeg moet ontdooien en daarna weer kunt bewaren.

filodeeg ontdooien

Wat is filodeeg?

Filodeeg is een heel dun deeg gemaakt van water, bloem, zout en olie. Het wordt vooral veel gebruikt in de Midden-Oosterse en Griekse keuken. Bijvoorbeeld om toetjes mee te maken, zoals baklava, maar ook hartige gerechten, zoals spanakopita (met spinazie en feta). Je gebruikt het vaak in combinatie met boter of olie. Als je het vervolgens bakt, wordt het lekker knapperig.

Recepttip: Carpaccio Flammkuchen (kan ook met filodeeg als bodem)

Filodeeg ontdooien: zo doe je dat goed

Filodeeg koop je meestal bevroren, dan blijft het namelijk lang vers. Het ontdooien moet je wel op de juiste manier doen, anders blijf je zitten met allemaal kleine stukjes gescheurd deeg. Dat is zonde, want je kunt het niet meer aan elkaar ‘plakken’.

Filodeeg ontdooien in de koelkast

De veiligste manier om filodeeg te ontdooien is in de koelkast. Dan gaat het langzaam en droogt het deeg niet snel uit. Haal het deeg uit de verpakking en leg het op een groot bord. Dek dit af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat het zo een paar uur staan, zo’n 4 uur is vaak wel genoeg.

Filodeeg ontdooien buiten de koelkast

Heb je minder tijd, dan kun je filodeeg ook op kamertemperatuur ontdooien. Haal het uit de verpakking en leg het op een bord of snijplank. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat dit 1 of 2 uur rusten.

Filodeeg bewaren

En wat als je filodeeg ontdooid is maar je het niet in één keer opmaakt? Dan kun je het helaas niet meer invriezen. Dan is het niet meer vers en is de groei van bacteriën al begonnen. Je kunt het wel nog ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar het filodeeg dan wel goed ingepakt in een (licht)vochtige theedoek. Zo houd je het deeg zo lang mogelijk soepel.

Leestip: 11x recepten met bladerdeeg (zoet en hartig)

Meer slimme kooktips

Vond je dit een handig artikel? Goed nieuws: we hebben er nog veel (véél!) meer voor je. Lees hier verder:

Ben je juist op zoek naar receptinspiratie? Bekijk dan onze kookboeken eens – die barsten uit elkaar van de tips! Of volg ons op Instagram, Facebook en TikTok.

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: