Foe Yong Hai

By 17 juni 2021oktober 8th, 2021Diner

Ingrediënten

Voor 4 personen (serveer met rijst)

Fruitbouillon
  • 1250 milliliter water
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
Olie
  • 150 milliliter olijfolie
  • 3 centimeter gember
  • 3 knoflooktenen
  • 1 rode ui
Saus
  • 280 gram tomatenpuree
  • 200 milliliter natuurazijn
  • 140 gram bloem
  • 125 gram kristalsuiker
Omelet
  • 50 gram bamboescheutjes in blik
  • 8 eieren
  • 3 champignons
  • 1 kipfilet
  • 1 prei
  • 1 scheutje rijstwijn (mirin)
  • 1 scheutje sesamolie
  • 1 theelepel zout
  • ½ rode paprika
Benodigdheden

Bereidingswijze

Zelf Foe Yong Hai maken net zoals bij de plaatselijke Chinees? Dat kan met dit recept. Omdat we het exacte recept namaken is het belangrijk je aan de hoeveelheden te houden .

Bamboescheutjes en rijstwijn (ook wel mirin genoemd) liggen in de oosterse schappen van de grotere supermarkten. Serveer de Foe Yong Hai met rijst. Doe je dit niet dan is dit recept voor 2 personen.

Bekijk hier onze kookboeken.

Stap 1
Breng voor de fruitbouillon een pan water aan de kook. Snijd de bleekselderij in stukken. Snijd de sinaasappel en de appel in parten. Voeg deze ingrediënten 10 minuten toe aan het kokende water. Laat daarna afkoelen.

Stap 2
Je gaat nu een lekkere olie maken die je later dit recept gaat gebruiken. Zet een koekenpan met olijfolie op de hittebron en bak hierin stukken gesneden rode ui, plakjes gember en gepelde hele knoflooktenen. Wanneer alles bruin gekleurd is, haal je de ingrediënten uit de olie. Wat je eruit haalt heeft smaak afgegeven aan de olie en kan weg. Haal de olie van de hittebron en laat afkoelen.

Stap 3
Zeef de fruitbouillon. Doe ⅓ van de afgekoelde olie in een koude wok. Voeg de afgekoelde fruitbouillon toe. Zet de hittebron aan op lage temperatuur. Zeef de bloem boven de wok en roer gelijktijdig door met een garde. Roer alle klontjes eruit. Voeg al roerend tomatenpuree, azijn en suiker toe. Breng op lage temperatuur lichtjes aan de kook. Blijf ondertussen roeren, ook over de bodem. Na een paar minuten is de saus klaar. Houd de saus warm op minimale temperatuur.

Stap 4
Snijd de kipfilet in lange repen. Kook de kip gaar in kokend water.

Stap 5
Snijd de prei over de lengte doormidden en was onder de kraan. Verwijder eventuele aarde van de champignons met keukenpapier. Verwijder de zaadlijsten van de paprika. Snijd de prei, champignons, bamboescheutjes en paprika in reepjes of plakjes.

Stap 6
Roer de groenten door de eieren. Breng het op smaak met zout. Schenk de resterende olie in een super hete wok. Bak de omelet en voeg de kip toe voordat de eieren gestold zijn. Druk met een spatel alles tegen de bodem. Voor het mooiste resultaat probeer je alles in één keer om te draaien met behulp van de spatel. Breng op smaak met rijstwijn en sesamolie.

Stap 7
Maak met behulp van je spatel porties van de omelet en serveer met de rode saus. Nu heb je zelfgemaakte Foe Yong Hai. Net zo lekker als bij de plaatselijke Chinees! Of misschien wel lekkerder!

Stap 8
Je houdt waarschijnlijk saus over. Vries de saus in voor de volgende keer. Wanneer je het opnieuw maakt, is wel belangrijk om eerst weer je olie op smaak te maken met rode ui, gember en knoflooktenen. Je hoeft dan alleen nog maar een omelet met kip en groenten te bakken.