Garnalen bakken. Eerlijk is eerlijk: dat is best een ding. Het lijkt zo makkelijk maar toch liggen er best wat risico’s op de loer. Hoe zorg je dat ze veilig gaar bakken zonder droog en taai te worden? Dat leggen we je uit!
Voordat je verder leest: volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer tips en inspiratie

Garnalen bakken in 5 stappen
Voordat je gaat bakken en braden, eerst een belangrijke keuze: ga je voor verse garnalen of garnalen uit de diepvries? Verse garnalen zijn vaak het lekkerst, maar behoorlijk duur. Diepvriesgarnalen zijn goedkoper en kun je langer bewaren in de vriezer.
Recepttip: Garnalen Piri Piri
Stap 1. Garnalen ontdooien
Gebruik je diepvriesgarnalen, laat die dan eerst goed ontdooien. Het liefst in de koelkast (op een bord) of in de verpakking in een bak met koud water.
Stap 2. Pan verhitten
Verhit een pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg een beetje olie of boter toe en laat dit goed warm worden.
Stap 3. Droogdeppen
Ondertussen dep je de garnalen droog met keukenpapier. Zo voorkom je dat de garnalen gaan koken in hun eigen vocht. Gooi dus ook het vocht uit de verpakking niet in de pan. Ben je bang dat je de smaak van de kant-en-klare marinade kwijtraakt? Door voorzichtig te deppen (niet boenen) behoud je genoeg smaak.
Stap 4. Op smaak brengen
Gebruik je garnalen zonder smaakmakers? Dan is dit het moment om ze te kruiden. Voeg bijvoorbeeld Hot & Spicy Kruidenmix toe of een teentje knoflook en paprikapoeder.
Stap 5. Garnalen bakken
Leg de garnalen in de warme pan. Zorg dat ze allemaal op de bodem liggen, dus niet opgestapeld in de pan. Dan garen ze namelijk niet gelijkmatig. Bak de garnalen 1 of 2 minuten, draai ze om en bak ze dan nog eens 1 of 2 minuten. De garnalen zijn goed als ze van roze naar grijs gaan. Je kunt de marinade uit de verpakking de laatste 2 of 3 minuten ook mee laten pruttelen.
Recepttip: Airfryer Knoflook Garnalen
Garnalen bakken tips
De slimste tips voor het bakken van garnalen nog eens op een rijtje:
- Dep de garnalen droog, zodat ze echt bakken en niet koken.
- Laat de pan goed heet worden.
- Bak garnalen 1 of 2 minuten per kant, dat is lang genoeg om goed te garen.
- Bak niet te veel garnalen in één keer, zodat ze allemaal op de bodem kunnen liggen.
Meer vis en vlees bakken
Wij weten wel hoe je een lekker visje of stuk vlees bereidt. Met onze slimme tips helpen we jou op weg! Lees hier verder:
- Vissticks bakken (oven, pan of airfryer)
- Biefstuk bakken: zo doe je dat en zó lang
- Schnitzel bakken: zo doe je dat perfect
- Gehaktballen maken in 5 stappen
- Hoelang moet zalm bakken? (pan en oven)
Of bekijk onze kookboeken voor heel veel heerlijke receptinspiratie.