Skip to main content

Deze Griekse Pita’s zijn gigantisch lekker. Het is ook een recept om supertrots op te zijn, want je maakt werkelijk alles zelf: de pita’s, de tzatziki en de lekkere gehaktballetjes.

De gehaktballetjes kruiden wij met onze eigen Gyros Kruidenmix. Deze kruidenmix is absoluut niet vergelijkbaar met de gyroskruiden uit de supermarkt, die zijn vernederlandst. Onze kruidenmix voor gyros smaakt echt Turks/Grieks. Wij maken er net als in dit recept graag gehaktballetjes mee, of natuurlijk één van onze populairste recepten: Broodje Gyros.

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de komkommer over de lengte doormidden. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten van de komkommer. Rasp de komkommer met een blokrasp en laat uitlekken in een vergiet. Druk met een lepel de sappen uit de komkommer. Doe de yoghurt samen met de komkommer op een bord. Maak op smaak met geperste knoflook, fijngesneden peterselie en fijngesneden muntblaadjes. Meng goed door elkaar. Maak de tzatziki af met peper, zout en een flinke scheut extra vierge olijfolie.

Stap 2
Pel en pers de knoflook. Pel ook de ui en snipper ragfijn. Meng het gehakt met de knoflook, gesnipperde ui, ei en peterselie. Breng op smaak met Gyros Kruidenmix en kneed goed door. Maak er twaalf gehaktballetjes van. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin. Dek de pan af met een deksel en laat de gehaktballetjes op lage temperatuur gaar worden. Houd warm tot de pita’s klaar zijn.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng zelfrijzend bakmeel en een snuf zout met Griekse yoghurt. Kneed tot je een mooi deeg hebt. Verdeel het deeg in vieren en rol uit met een deegroller (gebruik extra bakmeel op je werkblad om het deeg niet te laten plakken). Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd ondertussen rode ui in dunne ringen.

Stap 4
Smeer de pita’s in met tzatziki. Doe de balletjes bovenop en serveer met rode ui en peterselie.

Ingrediënten

Voor 4 Griekse Pita’s

Gehaktballetjes
  • 500 gram gehakt
  • 2 eetlepels Gyros Kruidenmix
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • ½ ui
  • olijfolie
  • peterselie
Tzatziki
  • 10 blaadjes munt
  • 6 eetlepels Griekse Yoghurt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • ½ komkommer
  • peper
  • zout
Pita's
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • zout
Toppings
  • 1 handje peterselie
  • 1 rode ui
Benodigdheden