Skip to main content

Hamburgers bakken in 4 stappen (+ tips)

Hamburgers bakken. Dat is een skill die bij iedere chef, maar ook iedere net op zichzelf wonende student goed van pas komt. Want wie is er niet gek op zo’n juicy burger…? Liefst op een knapperig broodje met smeuïge saus. Ga jij ook al kwijlen bij de gedachte alleen al? Lees dan snel verder, want wij vertellen je over de 4 simpele stappen om hamburgers te bakken.

Leuke variatie: Dr Pepper Coffee Burgers

hamburgers bakken

Hamburgers bakken in 4 stappen

Of je nu een klassieke burger à la Spongebob maakt of een exotische variant met allerlei spannende ingrediënten: de burger is de basis. Met deze 4 stappen zit dat in ieder geval goed.

Stap 1. Haal het vlees uit de koelkast

Haal het vlees ongeveer 30 minuten voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Laat het op kamertemperatuur komen, zo bakt het gelijkmatig mals. Koud vlees wordt sneller taai.

Stap 2. Verhit de pan

Verhit een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie of roomboter toe. Laat dit smelten en wacht tot het sist en bruist.

Tip: Je kunt hamburgers ook bakken op de bbq. Zorg dat de barbecue goed heet is en bak ze net als in de pan zo’n 4 minuten aan beide kanten.

Leestip: Welke olijfolie is om te bakken?

Stap 3. Hamburgers bakken

Leg de burgers in de pan en bak ze ongeveer 4-5 minuten. Verplaats ze niet, als je ze stil laat liggen bakken ze mooier bruin en in een grillpan krijg je dan van die mooie grillstrepen. Draai de burgers om met een siliconen spatel en bak de andere kant nog eens 4-5 minuten. Zijn de hamburgers erg dik? Bak ze dan gerust een minuutje langer. Zijn ze juist dun? Dan is een minuut korter ook prima.

Tip: Druk niet op de burgers met de spatel. Het is heel verleidelijk, want zo lijkt het bakken sneller te gaan. Maar op die manier pers je de sappen eruit en maak je het vlees droog. Dat wil je niet!

Extra tip: Draag een keukenschort, want het vet kan flink spetteren!

Stap 4. Laat de burger rusten

Net als bij biefstuk is het belangrijk om de burgers even te laten rusten na het bakken. Leg de burgers op een bord en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat dit 5 minuten zo staan. Zo verdelen de sappen in het vlees zich goed. Dan is elke hap lekker juicy!

Broodje hamburger

Met een kale gebakken hamburger heb je net niks. Wij zijn groot fan van broodjes hamburger! Combineer de burger met sla, tomaat, kaas, gebakken uien en je favoriete sausjes op een geroosterd broodje – dat is een klassieke combinatie. Of ga voor een échte Big Mac of smeuïge Cheeseburger.

Lekker bij hamburgers

Staan er vanavond hamburgers op het menu? Maak er een complete maaltijd van met:

Of scroll door onze website voor nog meer receptinspiratie. We delen ook veel recepten op Instagram, Facebook en TikTok, dus volg ons daar ook zeker!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: