Skip to main content

Hoe eet je met stokjes? (8 tips)

Hoe eet je met stokjes? Deze vraag snappen wij maar al te goed. Tot een paar jaar geleden waren wij ook nog flink aan het klungelen. Gefrustreerd pakten we er dan maar weer een vork bij. Maar veel gerechten moet je natuurlijk wel met eetstokjes eten voor de échte experience. Zoals sushi, poké bowls en noodles. Met deze 5 stappen en handige tips lukt het jou voortaan ook!

hoe-eet-je-met-stokjes

Hoe eet je met stokjes: 5 stappen

Om een vork vragen in een sushirestaurant is natuurlijk wel een béétje gênant… Met dit stappenplan gebruik je eetstokjes zoals ‘t hoort.

Stap 1: breek de stokjes

In veel restaurants krijg je wegwerpeetstokjes. Die zijn schoon en zitten nog aan elkaar vast. Om ze te gebruiken, breek je ze los.

Stap 2: houd ze in de juiste richting

Het dikkere deel van de stokjes houd je in de hand. De smallere, puntige kant van de eetstokjes gebruik je om het eten op te pakken.

hoe-eet-je-met-stokjes

Stap 3: klem het eerste stokje tussen duim, wijsvinger en middelvinger

Leg het eerste stokje tussen je duim en wijsvinger. Laat ‘m rusten op het zachte stuk waar de twee vingers samenkomen. Met je middelvinger klem je het stokje vast. Het stokje moet goed stevig liggen, deze beweeg je niet tijdens het eten!

Stap 4: klem het tweede stokje tussen duim en wijsvinger

Klem het tweede stokje ook tussen de duim en wijsvinger, maar dan hoger. Meer richting het bovenste vingerkootje.

Stap 5: beweeg het tweede stokje op en neer om te eten

Beweeg het bovenste stokje met je wijsvinger op en neer. Zo kun je met het puntje eten vastgrijpen.

Hoe eet ik met stokjes? 3 extra tips!

Aan het oefenen geslagen? Deze 3 tips helpen je nog net iets verder om met stokjes te eten.

Tip 1: zorg dat de puntjes gelijk zijn

Als het ene stokje lager ‘hangt’ dan de andere, is het heel moeilijk om eten vast te pakken. Zorg dus dat ze netjes uitgelijnd in je hand liggen.

Tip 2: gebruik je ringvinger in plaats van middelvinger

Voelt stap 3 hierboven heel onnatuurlijk? Gebruik dan niet je middelvinger, maar je ringvinger om het eetstokje te klemmen. Sommige mensen vinden dat fijner.

Tip 3: pak de stokjes aan het einde vast

Dan hoef je minder kracht te zetten en is de beweging die je moet maken om eten vast te pakken, kleiner. Hoe meer richting het dikke deel, hoe makkelijker.

De 8 stappen en tips om te eten met stokjes in het kort:

  • Breek de stokjes
  • Houd de stokjes in de goede richting
  • Klem het eerste stokje tussen duim, wijsvinger en middelvinger
  • Klem het tweede stokje tussen duim en wijsvinger
  • Beweeg het tweede stokje op en neer om te eten
  • Zorg dat de puntjes gelijk zijn
  • Gebruik je ringvinger in plaats van middelvinger (optie)
  • Pak de stokjes aan het einde vast

Bonustip: een servetje

Bak je er met ons stappenplan én de tips nog steeds niets van? Dan dan hebben we nog één geheim wapen: een servetje. Rol de stokjes in het servetje en je hebt een heel handig grijpertje. In deze video laten we in een paar seconden zien hoe makkelijk het is om met stokjes te eten! Ideaal bij deze Zelfgemaakte Sushi, Poke Bowl of Sushi Bitterballen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SterkInDeKeuken.nl (@sterkindekeuken)

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Volg ons op Instagram, Facebook & TikTok. En bekijk ook zeker onze kookboeken met alleen maar recepten die je écht wil maken: