Skip to main content
Hoe kan je chocolade smelten?

Chocolade smelten is niet moeilijk, maar doe het wel op de juiste manier om verbranding te voorkomen. Ga het niet proberen op directe hitte of in de magnetron, maar kies voor de veilige methode ‘au bain-marie’. Door de indirecte hitte verbrandt de chocolade veel minder snel.

Zo smelt je chocolade

Vul de onderste pan met een laagje bijna kokend water.
Zet de hittebron op halve stand, zodat het water net niet kookt.
Zet er een kleinere pan bovenop.
Breek de chocolade in gelijke stukken en doe in de kleinere pan en roer regelmatig.
Check af en toe of het water niet kookt.
6  Als bijna alles gesmolten is, haal je het van de hittebron en roer je het goed door tot alles gesmolten is.

Bekijk bovenaan de pagina ook nog even de korte instructievideo. Zo ben je goed voorbereid!

Is alle chocolade geschikt om te smelten?

Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig. Wij raden in dit geval aan om altijd een kwalitatief goed merk te kiezen.

Hoe kan je chocolade tempereren?

Tempereren is het weer terug af laten koelen van de gesmolten chocolade, zodat het op de juiste temperatuur komt voor verwerking. Dit zorgt ervoor dat het mooi opstijft en glanst en bovendien niet korrelig wordt. Nu kan je heel moeilijk gaan doen met een marmeren plaat, maar ja, wie heeft dat nu in huis? Gelukkig is er een goed alternatief en dat is het niet helemaal laten smelten van alle chocolade. Dus in stap 6 hierboven, halen wij het van de hittebron nog voordat alles gesmolten is. Dit voorkomt dat je chocolade te heet wordt. Roer goed door totdat alle stukjes zijn gesmolten en de chocolade glanst en wat dikker is. Vanaf nu kan je het verwerken in je recept. Inspiratie nodig? Bekijk deze recepten: Chocoladereep Deluxe, Ferrero Rocher Mousse of Marshmallow Brownies.

In onze kookboeken vind je alleen maar lekkere recepten: