Skip to main content

Een geschifte saus: het overkomt de beste koks en bakkers wel eens. Heel vervelend. Zeker als het gebeurt op het moment suprême, wanneer de rest van je gerecht al klaar staat om geserveerd te worden. Maar goed nieuws: met een paar simpele trucs kan je schiften voorkomen (en zelfs terugdraaien). Wij delen ze met je!

Schiften voorkomen SterkInDeKeuken

Wat betekent schiften?

Schiften betekent het scheiden van stoffen. Dit kan gebeuren in sauzen met vette ingrediënten die mengen met een andere stof. Zoals hollandaisesaus, zelfgemaakte mayonaise of een botercrème voor een taart. Je ziet een saus duidelijk in de schift schieten: de saus wordt vlokkerig, je ziet vetdruppels en er ontstaan verschillende laagjes.

Kan je geschifte saus nog eten?

Ja, je kan geschifte saus nog eten. De stoffen in het ingrediënt trekken zich los van elkaar, maar veranderen niet. Het is dus niet gevaarlijk om de saus toch nog op te eten, maar lekker en mooi is anders. Voor een succesvol sausje is het dus belangrijk om schiften te voorkomen.

5 tips om schiften te voorkomen

Schiften heeft verschillende oorzaken. Vaak komt het doordat de ingrediënten te warm worden. Maar een saus kan ook gaan schiften wanneer zuivel bij zure ingrediënten komt, denk aan crème fraîche in een witte wijnsaus. Gelukkig zijn er verschillende manieren om schiften te voorkomen!

Tip 1: breng de ingrediënten op kamertemperatuur

De belangrijkste tip om schiften te voorkomen: zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Liefst kamertemperatuur. Zo ‘schrikken’ de ingrediënten niet van elkaar en mengen ze makkelijker.

Tip 2: voeg het ingrediënt beetje bij beetje toe

Voeg de ingrediënten niet allemaal in één keer toe. Maak eerst de saus en voeg later beetje bij beetje de melk, crème fraîche of andere zuivelproducten toe. Zo wordt het ingrediënt beter opgenomen door de saus. Ook een slimme truc: draai het om. Roer eerst een beetje saus door het ingrediënt dat je wil toevoegen en giet het daarna bij de rest van de saus.

Tip 3: voeg zuivel pas op het laatste moment toe

Als zuivel- of eiproducten te heet worden, gaan ze sneller schiften. Voeg dit ingrediënt dus zo laat mogelijk toe aan de saus.

Tip 4: verwarm de saus au bain-marie om schiften te voorkomen

Op deze manier kan je de temperatuur van de saus goed onder controle houden. Je neemt de schaal namelijk makkelijk weg van de hitte als je vermoed dat de saus gaan schiften.

Even kwijt wat au bain-marie is? Het is een methode waarbij je een kom met ingrediënten boven een pan kokend of juist ijskoud water hangt, zonder dat deze het water raakt. Zo smelt je bijvoorbeeld chocolade zonder dat het verbrandt

Tip 5: gebruik producten met een hoog vetpercentage

Dat verkleint de kans op schiften. Wil je toch liever een minder vette saus maken? Dat kan ook: ga dan voor een product met een toegevoegd bindmiddel, zoals (light) kookroom.

De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.

Toch geschift? 4 tips om het schiften terug te draaien.

Soms doe je nog zó je best om je saus te laten slagen, en schiet ‘ie toch in de schift. Kan gebeuren! Gelukkig hoef je de saus niet weg te gooien: met deze tips kan je het schiften terugdraaien.

Tip 1: voeg maïzena (of allesbinder) toe

Allesbinder bindt, nou ja: alles. Dus ook een geschifte saus. Voeg daarom maïzena of allesbinder toe om de saus weer één geheel te maken. Maak wel eerst een papje van de maïzena door het te mengen met een paar eetlepels water.

Tip 2: voeg ijsklontjes of ijswater toe

Zie je dat de saus een beetje gaat schiften? Haal de pan of schaal dan meteen van het vuur en meng een klein scheutje ijswater of een ijsklontje door de saus. Blijf goed kloppen met een garde terwijl je dit toevoegt. Zo daalt de temperatuur van de saus snel en voorkom je verdere schifting.

Tip 3: zeef de saus

Is de saus klaar maar zie je dat ‘ie toch een beetje is geschift en klonterig is? Giet de saus dan door een zeef. Grote kans dat je er dan niets meer van merkt!

Tip 4: voeg een klein beetje vocht toe

Is de saus pas net gaan schiften? Voeg dan snel een beetje vloeistof, zoals water of wijn, toe. Klop de saus goed door totdat het weer één geheel is.

Meer handige kook- en baktips?

Zo, jij hoeft je saus nooit meer door het gootsteenputje te spoelen. Wil je meer handige kook- en baktips? Die hebben we voor je! Weet je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen bloem en zelfrijzend bakmeel? (Spoiler: dat is maar één ingrediënt) Of vraag je je wel eens af hoe lang je eten eigenlijk veilig kunt bewaren in de koelkast? Of heb je altijd al je eigen avocadoplantje willen kweken? Wij delen al onze handigheidjes in de keuken met je!

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: