Zit je vol maar is de pan nog niet leeg? Gooi de restjes niet weg! Dat is niet alleen zonde van al je gezwoeg in de keuken: voedselverspilling is ook slecht voor het milieu. Zelfs de kleinste kliekjes kun je later nog prima eten. (En sommige gerechten smaken een dag later zelfs nóg beter!) Maar hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer? Je leest het hier!
Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast?
Bereid eten kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. In de horeca is de regel heel duidelijk: vandaag gemaakt = overmorgen weg. Is iets op maandag gemaakt, dan mag je het tot en met woensdag nog gebruiken. Daarna moet het weg. Na 2 dagen is de kans dat er gevaarlijke bacteriën op het eten groeien namelijk een stuk groter.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Sommig eten kun je namelijk veel langer bewaren in de koelkast. Denk aan zelfgemaakte advocaat, jam of ingemaakte groenten.
Hoe bewaar je eten in de koelkast?
Laat het eten buiten de koelkast helemaal afkoelen, maar nooit langer dan 2 uur. Doe de kliekjes in een luchtdicht bakje en bewaar het op de onderste glasplaat van de koelkast. Daar is het ‘t koudst.
Zet eten nooit opgewarmd in de koelkast: warme kliekjes verwarmen de andere producten in de koelkast en je koelkast moet op die manier harder werken.
Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?
Bereid eten kun je 3 maanden bewaren in de vriezer. Bij de lage temperatuur van de vriezer (meestal is dat -18 ℃) kunnen bacteriën niet (verder) groeien. Daarom kun je kliekjes erg lang bewaren in de vriezer.
Onbereid eten kun je zelfs nog veel langer bewaren in de vriezer:
- Groenten: 1 jaar
- Fruit: 8 maanden tot 1 jaar
- Vis: 3 tot 6 maanden
- Gevogelte: 3 maanden
- Rundvlees: 9 maanden
- Varkensvlees: 2 maanden
- Lamsvlees: 3 maanden
- Brood: 1 maand
Hoe bewaar je eten in de vriezer?
Bewaar restjes eten in de vriezer in luchtdichte bakjes of in diepvrieszakjes. Verdeel het eten voor het invriezen al in porties want eenmaal bevroren is het niet meer te snijden of scheppen.
Zet warm eten nooit direct in de vriezer. Hierdoor ontstaat er namelijk snel een laag ijs op het product: dat is niet goed voor de smaak en ook niet voor het milieu en je vriezer, die dan harder moet werken.
Veilig kliekjes eten: zo doe je dat
Oké, nu weet je hoe lang je eten kan bewaren in de koelkast en in de vriezer. Maar een veel belangrijkere vraag is natuurlijk: hoe eet je die kliekjes daarna veilig op?
Tip 1: eet het snel
Eet bewaarde kliekjes eenmaal uit de koelkast binnen 2 uur op. Eet kliekjes uit de vriezer binnen 24 uur op.
Tip 2: laat kliekjes afgedekt op temperatuur komen
Zodat bacteriën er minder goed bij kunnen komen.
Tip 3: laat eten uit de vriezer in de koelkast ontdooien
Zo is de kans op bacterievorming zo klein mogelijk.
Tip 4: maak maar één keer restjes
Oftewel: maak geen kliekjes van kliekjes. Door het herverwarmen is de kans op bacteriën te groot.
En eh, we zeggen het er toch maar even bij: heb je je kliekje in de koelkast na 2 dagen niet gegeten, dan kan dit niet meer in de vriezer om tijd te kopen. De bacteriegroei is dan namelijk al begonnen. Helaas!
Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: