Skip to main content
Hoe lang sperziebonen koken?

Iedereen vraagt zich wel eens af… hoelang moet je sperziebonen koken? Zelf googlen we het ook nog wel eens hoor. Je hebt natuurlijk zoveel verschillende kooktijden. Op een gegeven moment weet je het even niet meer. Je hebt sperziebonen, haricots verts, snijbonen. Ja en die hebben allemaal een andere kooktijd. Een goede richtlijn is tussen de 6 en 8 minuten. Dan zijn ze gaar, maar nog wel lekker groen. Het ligt een beetje aan de dikte van je bonen of ze 6 minuten, 7 minuten of 8 minuten nodig hebben. Een goede tip is ook dat je het eenvoudig kan testen. Prik met een vork een sperzieboon uit de pan en spoel hem even af onder koud water. Even proeven en voila, je weet of het voor jou te hard, gaar of overgaar is. De kooktijd verkorten kan niet meer, verlengen natuurlijk wel.

Hoe kan je sperziebonen koken?

Zo, je weet nu hoe lang sperziebonen koken, dus lets go!

Doe water in een pan en breng aan de kook. Doe er een flinke snuf zout in. Snijd ondertussen de harde stukjes van de bonen op de manier als in onze video hierboven.

Moet je boontjes koken met of zonder deksel?

Kook de sperziebonen zonder deksel op de pan in 6 tot 8 minuten gaar. Prik met een vork in een boon om te zien of het beetgaar is. Eventueel kan je het nog even koud afspoelen onder de kraan en even proeven of het naar wens is. Is de garing oke? Giet de bonen af en serveer direct. Ga je de bonen later voor iets anders gebruiken dan is het handig om na het afgieten de bonen te spoelen onder koud stomend water, zodat ze niet doorgaren.

Hoe kan je bonen het beste snijden?

Wij doen dit niet met een aardappelschilmesje, dat duurt veel te lang. Handiger is om een groot koksmes te pakken en de kontjes allemaal tegelijk eraf te snijden. Bekijk de video hierboven om te zien hoe wij dit doen met Haricots Verts, het chique zusje van de sperzieboon. Uiteraard is het geen must om deze in plastic te kopen, je kan normale bonen ook zelf even recht leggen voordat je gaat snijden. Veel sneller dan 1 voor 1.

Hebben jullie recepten met sperziebonen?

Wij hebben een heel lekker recept met haricots verts, namelijk de Kip Tandoori Dippers. Liever recepten op papier? Bekijk dan eens onze kookboeken. Alleen maar recepten die je wél wil maken!