Skip to main content

Hoe maak je botercrème? (basisrecept)

Hoe maak je botercrème? Een mooie taart, een doosje cupcakes of een strak dessert – het valt of staat met een goede botercrème. Een luchtig, romig en zoet laagje om een baksel nét dat beetje extra te geven. Botercrème is helaas heel foutgevoelig. Gelukkig hebben wij over de jaren zó veel porties gemaakt, dat we de code inmiddels wel hebben gekraakt. Wij delen ons simpele basisrecept voor botercrème graag met jullie! Tip: maak deze Space Cake met botercrème.

hoe-maak-je-botercreme

Hoe maak je botercrème?

Botercrème kun je met de hand, met een handmixer of een keukenmachine maken. Onze voorkeur gaat uit naar dat laatste, zodat je je handen vrij hebt om verder te werken. Ook gaat het kloppen van botercrème met een keukenmachine iets sneller en gelijkmatiger.

Ingrediënten botercrème

Voor 1 portie (genoeg voor ongeveer 8 cupcakes) heb je nodig:

  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels melk (optioneel)
  • verse vanille (optioneel)

Leestip: Biscuit maken: dit is het beste basisrecept

Hoe maak je botercrème? (5 stappen)

Voordat je de botercrème gaat maken, moet je natuurlijk ook denken aan de taart of cupcakes waar je het op gaat smeren of spuiten. Zorg dat je baksel goed is afgekoeld. Doe je dat niet, dan glijdt je botercrème er namelijk meteen weer af. Dat wil je niet!

Stap 1) Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen

Met koude ingrediënten schift de crème sneller. Zorg er dus voor dat de roomboter en melk op kamertemperatuur zijn.

Tip: schaaf de boter in plakken met een kaasschaaf, dan wordt het sneller warm en zacht. Of raspen met een blokrasp, werkt ook supergoed.

Stap 2) Doe de boter in een schaal

Doe de zachte boter in een schaal en klop dit met een garde, hand- of standmixer luchtig.

Stap 3) Voeg poedersuiker toe

Voeg de helft van de poedersuiker toe en klop dit weer luchtig. Herhaal met de rest van de poedersuiker.

Stap 4) Voeg melk en vanille toe

Is de botercrème lekker luchtig en romig? Voeg dan nu eventueel melk en/of vanille toe en klop dit kort door de crème.

Stap 5) Check de botercrème

De botercrème is klaar als de boter en suiker goed gemengd zijn. Daarom voeg je de suiker in twee delen toe. De crème moet zacht zijn en je mag geen korrels meer voelen.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

Geschifte botercrème? Dit moet je doen…

Geschifte botercrème, dat overkomt de beste bakkers weleens. Maar geen paniek, want het is gelukkig heel goed op te lossen. De botercrème is dan namelijk te koud geworden. Bijvoorbeeld doordat de (ijzeren) kom of garde te koud is, of door de omgeving. Door de kom van buitenaf voorzichtig te verwarmen en ondertussen te kloppen, zal de botercrème vanzelf weer één geheel worden. Gebruik hier bijvoorbeeld een föhn of gasbrander voor.

De lekkerste taarten zonder botercrème

Lees je dit nu en zakt de moed je al in de schoenen? Dat is niet nodig, echt waar: botercrème maken is heel simpel! Maar… speciaal voor jullie zetten we hier toch onze favoriete taarten zónder boterig laagje op een rij. Foolproof en net zo lekker!

Bokkepootjestaart
Bounty Ontbijttaart
Verse Aardbeien Kwarktaart
Sushi Taart (het is maar goed dat ‘ie geen botercrème bevat, hè?)
Pornstar Martini Kwarktaart

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: