Skip to main content

Hoe maak je jus? (het beste basisrecept)

Hoe maak je jus? Een stukje biefstuk, gehaktballetjes, stamppot – deze gerechten zijn nog niet half zo lekker zonder een flinke scheut jus. De allerlekkerste jus is vettig, bruin en zit bomvol smaken uit de pan. Een goede jus maakt een gerecht écht af. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat leggen we je uit!

Hoe maak je jus

Hoe maak je jus? (basisrecept)

De lekkerste jus is gemaakt van roomboter. Nee, gezond is het zeker net, maar lékker, dat absoluut. Een goede jus draagt als het ware de smaken van de rest van het gerecht. Dat doe je zo:

Stap 1) Smelt de boter

Pak er een goede pan bij en smelt de boter hierin. Ga uit van ongeveer 75 tot 125 gram roomboter per persoon. Laat de boter bruisen en lichtbruin kleuren.

Stap 2) Bak het vlees

Bak het vlees in de boter zolang als nodig is. In dit blog leggen we je uit hoe en hoelang je het perfecte biefstukje bakt. Is het vlees klaar, haal het dan uit de pan en laat het even rusten onder een stuk aluminiumfolie.

Stap 3) Voeg water toe

Voeg 2 eetlepels water toe aan de hete boter. Ook dit gaat weer bruisen. Je kunt er naar wens nog andere ingrediënten aan toevoegen. Denk aan sambal, ketjap of mosterd. Of allemaal tegelijk.

Stap 4) Schraap en roer

Roer ondertussen voorzichtig. Pro tip voor de lekkerste jus: schraap de aangebakte stukjes vlees en vet van de bodem ook los en roer dit door de jus. Juist dít geeft ‘m uiteindelijk heel veel smaak! Doe dat het liefst met een houten of, nog beter, siliconen spatel zodat je je pan niet beschadigt.

Stap 5) Lepel de jus over het vlees

Leg het vlees terug in de pan en bak dit nog kort mee. Overgiet het vlees met de jus.

Leestip: Zijn siliconen keukentools eigenlijk wel veilig?

Jus maken zonder vlees

Wil je jus bij je maaltijd maar géén vlees bereiden? Sla stap 2 en 5 hierboven dan over. Voeg in plaats daarvan andere smaakmakers toe. Een scheutje sojasaus, bouillonpoeder, paprikapoeder, peper, sambal en/of een beetje tomatenpuree zorgen ook voor een diepe, hartige en zoute smaak.

Jus zonder boter (alternatief met minder boter)

Een jus zonder boter, dat is wat ons betreft onmogelijk. Maar met minder boter kan zeker wel. Om de jus dan toch wat ‘body’ te geven, maak je gebruik van een roux. Dat is een mengsel van gelijke delen boter en bloem, wat je verdunt met vocht.

Smelt 25 gram boter per persoon in een steelpannetje. Voeg vervolgens 25 gram bloem per persoon toe. Roer dit met een houten of siliconen spatel tot een glad beslag zonder klontjes. Verhit dit nog 2 tot 3 minuten terwijl je blijft roeren. De bloem moet goed garen. Voeg vervolgens een scheutje afgekoelde bouillon toe en roer het tot een gladde saus. Voeg koude bouillon toe tot de jus de gewenste dikte heeft.

Je kunt ook warme bouillon toevoegen, maar dan moet je de roux eerst af laten koelen. Dan lost het mooi op.

Lekker met jus…

Wat ons betreft smaakt jus goed bij zo’n beetje alles. Om in te dippen met brood, bij een stukje vlees (biefstuk, liefst) of bij deze gerechten:

Hutspot Vulkaan (de jus is de lava!)
Frikandel Bal Gehakt (jus met extra smaakmakers)

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: