Hoe maak je koffie verkeerd? Een bakkie pleur met melk – voor veel mensen is dit de standaardbestelling. Toch word je tegenwoordig vaak gek aangekeken als je een ‘koffie verkeerd’ bestelt. Kom je in oudere Hollandse kroegen of ben je gewoon bij iemand thuis op de koffie, dan komt het vaak wel goed. Maar wat zijn de verhoudingen van een koffie verkeerd precies? En wat maakt ‘m nou zo ‘verkeerd’?
Wat is koffie verkeerd?
Koffie verkeerd heet zo omdat de verhoudingen een beetje gek zijn. Koffie verkeerd is namelijk koffie met heel veel melk. Vroeger was dat vaak de helft koffie, de helft melk. Tegenwoordig is het nog slapper: zo’n 2/3e melk met 1/3e koffie. Het is dus niet zozeer koffie met melk, maar melk met koffie. Vandaar de naam!
Ook lekker: Koffiemisu, dat is een kopje koffie met tiramisu.
Hoe maak je koffie verkeerd?
Dat kan eigenlijk bijna niet verkeerd gaan, ironisch genoeg. We zetten 3 belangrijke punten op een rijtje:
1. De verhoudingen
De verhouding van een koffie verkeerd is niet officieel vastgesteld. De meeste mensen gaan voor ongeveer de helft melk en de helft koffie. Is de koffiesmaak toch te sterk? Dan voeg je wat meer melk toe.
2. Gebruik filterkoffie
Geen luxe espressomachines of andere uitgebreide taferelen: een koffie verkeerd maak je gewoon, lekker makkelijk, met filterkoffie. Het voordeel: je kunt makkelijk een pot zetten en voor iedereen tegelijk koffie maken.
3. Gebruik warme melk
Als je melk toevoegt aan koffie, heb je vaak de neiging om er een scheut koude melk bij te gieten. Wel zo makkelijk en snel. Maar je kunt je voorstellen: met de verhoudingen van een koffie verkeerd, is je koffie in één klap ijskoud. Prima als je een ijskoffie wil maken, maar in een verwarmend bakkie niet zo smakelijk. Warm de melk dus even op in een pannetje, in de magnetron of in een melkopschuimer.
Wat is het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato?
Hoewel je ze beiden maakt met véél melk, zijn koffie verkeerd en latte macchiato niet hetzelfde. Koffie verkeerd maak je namelijk met filterkoffie en latte macchiato met espresso. Een latte macchiato heeft dus een sterkere koffiesmaak en is minder waterig.
Zin in een speciale koffie?
Hartstikke leuk, zo’n kop koffie met melk en suiker. Maar soms heb je zin in wat meer, toch? In iets speciaals. Zeker na een uitgebreid etentje! Een Irish Coffee met whiskey bijvoorbeeld, of een Espresso Martini met wodka en koffielikeur. Wij zetten 9 bijzondere koffiecocktails (met alcohol) voor je op een rij. Koffie met een kik, wij zijn er gek op.
Ps. Wist je dat we al 6 kookboeken hebben uitgebracht? Hier bekijk je ze allemaal! En volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we ook heel veel inspiratie.