Skip to main content

Hoe maak je matcha (latte)? Het groene thee-drankje is tegenwoordig in iedere hippe koffiezaak te bestellen. Maar schrik dan niet bij het afrekenen, want voor zo’n beker moet je flink wat euro’s neertellen. En waarom zou je dat doen, als je het ook superlekker thuis kunt maken met ons recept?!

 Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we nog meer tips en inspiratie!

hoe maak je matcha

Matcha maken: zo doe je dat

Om matcha te maken, heb je een paar ingrediënten en tools nodig. Daarmee kun je het zo gek of zo basic maken als je zelf wil.

Matcha maken (ingrediënten en tools)

  • 1 of 2 gram matchapoeder (dat is ongeveer 1 theelepel)
  • 150 ml melk (koemelk of plantaardige melk naar keuze)
  • 70 ml heet water

Ook heb je een kleine kom en een bamboe klopper nodig. Dat noem je een chasen. Heb je dat niet? Verderop geven we een tip voor hoe je tóch zelf matcha kunt maken.

Leestip: Zelf havermelk maken in 3 stappen

Hoe maak je matcha?

Doe de matchapoeder in de kleine kom. Giet hier 70 ml heet water bij. Niet kokend, maar heet. Het liefst water van zo’n 80 graden. Gebruik nu de bamboe klopper (chasen) om de matcha op te kloppen. Doe dat in zigzagbewegingen en met flink wat kracht. Niet te voorzichtig! Na ongeveer 20-30 seconden fanatiek kloppen, zie je bubbeltjes en schuimt de matcha een beetje.

Verwarm de melk in een staande melkopschuimer (met verwarmstand), in een pannetje of in de magnetron. Giet dit in een dunne straal rustig bij de opgeklopte matcha.

Voeg suiker of honing toe naar wens.

Iced matcha latte maken

Wil je een iced matcha latte? Doe een handje ijsblokjes in een groot glas. Klop de matcha op met heet water en giet hier vervolgens koude melk bij. Giet dit samen over het ijs. Voeg wat honing of suiker toe om de koude matcha thee zoeter te maken.

3 extra tips voor matcha maken

Met deze 3 tips wordt je matcha latte nog beter:

  1. Verwarm het schaaltje en de klopper op om te voorkomen dat de matcha snel afkoelt. Giet er kokend water overheen, laat dit een halve minuut staan en droog de tools dan weer af. Daarna kun je ze gebruiken.
  2. Zeef de matcha voordat je het toevoegt. Dan wordt je drankje nog zachter!
  3. Gebruik iets minder matchapoeder als je nog moet wennen aan de smaak.

Matcha maken zonder klopper

Heb je geen speciale matcha-klopper in huis en wil je die ook niet kopen? Dan hebben we goed nieuws: je kunt ook matcha maken zonder klopper. Gebruik dan een melkopschuimer, het liefst een elektrische handopschuimer. Het is niet helemaal traditioneel (en eerlijk is eerlijk: dat neemt ook iets van de hele ervaring weg) en het schuimt vaak wat minder. Maar het is wel lekker makkelijk!

Meer dranken

Eén ding is zeker: als je van matcha latte houdt, dan ben je iemand die wel durft te experimenteren. Wat dacht je van deze dranken voor de volgende keer?

Of scoor een van onze kookboeken vol lekkere drankjes, borrelsnacks en gerechten.

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: