Hoe maak je pesto? En dan bedoelen we natuurlijk niet van dat fabrieksspul uit zo’n kant-en-klaar potje, maar échte pure pesto. Een ultieme smaakmaker bij ieder Mediterraan gerecht (of iedere andere maaltijd die wel een beetje opgefleurd mag worden). Ze zeggen ‘t niet voor niks hè: pesto is the besto. Wij leggen je uit hoe je het zelf maakt.
Hoe maak je pesto?
We beloven je: als je eenmaal weet hoe je zelf pesto maakt, wil je nooit meer anders. Verse zelfgemaakte pesto heeft een veel intensere en frissere smaak dan houdbare pesto uit de supermarkt. En, ook mooi meegenomen, je kunt het helemaal naar smaak aanpassen!
Ingrediënten pesto
Voor een klein potje pesto heb je nodig:
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 20 gram verse basilicum
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel pijnboompitjes
- 1 teentje knoflook
- peper
- zout
Optioneel: een vleugje chilivlokken of Hot & Spicy Kruidenmix, citroenrasp- en/of sap of andere verse kruiden (zoals peterselie of munt).
Tip: Bewaar je kruiden netjes en fris in onze kruidenpotjes! Dat geeft overzicht.
Pesto maken (basisrecept)
Rooster de pijnboompitjes goudbruin. Houd ze goed in de gaten, want dit kan best hard gaan. Laat de pitjes even afkoelen.
Maal de Parmezaanse kaas, basilicum, olie, de geroosterde pijnboompitjes en het teentje knoflook tot een gladde saus. Doe dat met een blender, staafmixer of vijzel. Het is niet erg als er wat stukjes in blijven zitten, dat is juist lekker.
Breng de zelfgemaakte pesto op smaak met peper en zout.
Leestip: Welke olijfolie gebruik je puur en welke om te bakken? (En waarom?)
Pesto bewaren
Zelfgemaakte pesto blijft zeker een week goed. Het is dan wel belangrijk dat je de pesto bewaart in de koelkast en in een luchtdicht bakje. Giet een laagje olie op de pesto zodat het niet verkleurt (door zuurstof).
Extra inspiratie: nog meer lekkere dips!
Serveer het bij…
… ja, wat niet eigenlijk? Pesto is goddelijk op een broodje of Bagel Caprese maar doet het ook goed als sausje in een Pastasalade. Of wat dacht je van op een portie carpaccio? Gemixt met mayo voor een lekker kruidig sausje bij Mozzarella Gehaktballetjes? Als topping op een stuk gebakken zalm? Kortom: maak je niet druk. Alles is lekker met zelfgemaakte pesto.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer lekkere recepten en tips! Ben je fan? Scoor dan (een van) onze kookboeken bomvol heerlijkheid!