Skip to main content

Zonnetje in je gezicht, koud drankje in je hand en… een lekker stukje vlees van de barbecue op je bord. Zodra de zon gaat schijnen raken mensen massaal in paniek, want: help! Hoe steek je een BBQ aan?! Geen zorgen: een barbecue aansteken is niet moeilijk. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een BBQ aansteekt.

Hoe steek je een BBQ aan SterkInDeKeuken

Een BBQ aansteken: dit heb je nodig

  • Aanmaakblokjes: 3 stuks is vaak voldoende.
  • Brikettenstarter: met een brikettenstarter zijn de briketten sneller klaar voor gebruik. Ze liggen dan namelijk dichter op elkaar met een goede luchtcirculatie.
  • Briketten: briketten blijven lang heet, erg handig voor stukken vlees die lang moeten garen. Je kunt ook houtskool gebruiken: dit wordt sneller warm en kan hogere temperaturen bereiken, maar gaat ook minder lang mee.
  • Een aansteker/lucifer: met een lange aansteker bereik je diepliggende aanmaakblokjes makkelijker.
  • Een barbecue: een inkoppertje, maar we benoemen het toch maar even voordat je de briketten in de frituurpan gooit 😉

Tot slot is ook een beetje geduld onmisbaar. Gebruik je een brikettenstarter? Dan kun je binnen een half uurtje al aan de slag. Heb je die niet, dan duurt het ongeveer een uur voordat de barbecue goed op temperatuur is.

Hoe steek je een BBQ aan?

Een barbecue aansteken is niet lastig en heus niet alleen weggelegd voor scouts of grillmasters. Met dit stappenplan krijg jij het trucje in de vingers:

Stap 1: kies voor indirect of direct barbecueën

Bepaal voordat je begint of je ook indirect wil barbecueën. Dat betekent dat je het eten niet boven de hete briketten legt, maar net iets daarnaast. Zo gaart het dus langzamer. Wil je indirect barbecueën, laat dan één kant van de barbecue leeg in de volgende stappen.

Stap 2: leg de aanmaakblokjes in de barbecue

Leg ze op het onderste rooster. Aan ongeveer 3 aanmaakblokjes heb je genoeg.

Stap 3: vul de brikettenstarter met briketten

Hoeveel je er nodig hebt, hangt onder andere af van hoe groot je barbecue is. Bekijk de handleiding van je BBQ voor het exacte aantal of gebruik een meegeleverde maatbeker, als die er is.

Stap 4: steek de aanmaakblokjes aan

Aanmaakblokjes vatten snel vlam, dus pas op.

Stap 5: zet de brikettenstarter met briketten erop

Zorg dat de brikettenstarter recht op de vlammende aanmaakblokjes staat.

Stap 6: wacht 15 minuten

Laat de briketten goed heet worden in de starter.

Stap 7: doe de briketten in de barbecue

Pas op, want de briketten zijn natuurlijk ontzettend heet.

Stap 8: leg het bovenste rooster erop

Nu ben je klaar om te barbecueën!

Hoe steek je een BBQ aan zonder starter?

Een brikettenstarter is handig, maar niet onmisbaar. Heb je geen starter bij de hand, leg de briketten dan direct in de barbecue. Stop de aanmaakblokjes diep onder de briketten voordat je ze aansteekt. Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof bij het vuur komt zodat de briketten sneller gloeiend heet worden. Schuif de ventilatieroosters dus open. Of wapper lekker ouderwets met een snijplank – dat werkt ook.

Zo, nu weet je hoe je barbecue aansteekt, maar weet je ook al wat je erop gaat maken? Wat dacht je van mooi gegaarde Tournedos, Licor 43 Mais of Kapsalon van de BBQ?

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: