Skip to main content

Je hebt ergens rauwe bieten gescoord en vraagt je af: hoelang moeten bietjes eigenlijk koken? En die voorgegaarde bieten, hoe zit dat? Goede vraag, want die grote dieppaarse knollen zien er best intimiderend uit. Maar geen paniek, wij leggen je uit hoelang én hoe je bietjes kookt.

hoelang bietjes koken

Hoelang moeten bietjes koken?

Rauwe bieten moeten zo’n 30 tot 45 minuten koken. Hoelang bietjes precies moeten koken hangt af van de grootte van de bietjes. Je kunt ze ook rauw eten in plakjes of heel kort koken voor een extra knapperige bite. Net wat je lekker vindt!

Dit geldt voor rauwe, verse rode bieten van de markt, boer of – als je geluk hebt – supermarkt. Voorgegaarde (gekookte) bieten zijn een stuk beter verkrijgbaar. Die zitten vaak in een pot of een vacuümverpakking. Voorgegaarde bietjes zijn al zacht, die hoef je helemaal niet te koken.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer? (Dit wil je weten!)

Hoe kook je rode bietjes?

Voordat je aan de slag gaat met het koken van bietjes: doe niet je mooiste witte kleding aan. Bieten geven ontzettend af en die dieprode sappen krijg je niet altijd even makkelijk uit stof.

Stap 1) Snijd de harde stukjes weg

Snijd de bladeren, harde wortels en lelijke plekjes van de bieten weg met een scherp mes.

Stap 2) Schil de bieten

Gebruik een dunschiller om de bieten te schillen. Je kunt deze stap ook overslaan! Met schil behouden de bietjes hun sap beter.

Tip: je kunt de schil er ook na het koken voorzichtig afpeuteren.

Stap 3) Was de bieten

Was de rode bieten grondig met een sponsje of borstel. Bietjes hebben vaak nog veel restjes aarde.

Stap 4) Kook de bieten (Zie ‘Hoelang moeten bietjes koken?’)

Doe de bieten in een grote pan met ruim water. Breng aan de kook, dek de pan af. Zet een timer op 30 minuten en check ze daarna met een vork.

Tip: voeg een snuf zout toe voor extra veel smaak.

Stap 5) Afgieten

Zacht genoeg naar jouw smaak? Giet de bieten dan voorzichtig af (pas op voor roze spetters!) en verwerk ze in je gerecht.

Een ander bieten-bijsmaakje…

Bieten hebben een hele aardse smaak. Dat maakt het juist zo lekker en bijzonder, vinden wij. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat niet iedereen daar even veel van houdt. Gelukkig is er een hele makkelijke truc waarmee je rode bietjes nét iets minder aardachtig laat smaken. De zoete tonen komen dan beter naar voren. Hoe? Ververs het kookwater halverwege de kooktijd. Simpel, maar het werkt echt!

Wil je meer van dit soort handige kooktips? Je vindt er eindeloos veel in ons archief! Wij vertellen je bijvoorbeeld hoe je de perfecte biefstuk bakt, hoelang je een ei moet koken voor het perfecte harde of zachte eitje en hoe je zuurkool écht lekker maakt met een simpele truc.

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: