Skip to main content

Hoelang kun je een gekookt ei bewaren? (en hoe)

Hoelang kun je een gekookt ei bewaren? Een uitgebreid paasontbijt, een lekkere borrel of een zonnige zondagochtend: een ei hoort erbij. Maar wat als je te veel eieren hebt gekookt? Niet weggooien! Wij vertellen je hoe en hoelang je een gekookt ei nog veilig bewaart.

 Kijktip op Instagram: Zó lang kook je een perfect zacht, medium of hard ei! Volg je ons daar eigenlijk al?

hoelang gekookt ei bewaren

Hoe bewaar je een gekookt ei slim en veilig?

Gekookte eieren bewaar je in de koelkast. In de kou verspreiden bacteriën zich minder goed. Bewaar ze het liefst mét schil. Zonder schil kan ook, maar dan drogen de eitjes vaak uit en daar worden ze niet lekkerder van.

Wil je de eieren toch alvast pellen (scheelt weer moeite…), bewaar de gepelde gekookte eieren dan in een bak met water in de koelkast.

Laat de eieren na het koken eerst op kamertemperatuur komen. Leg ze daarna zo snel mogelijk, gepeld of ongepeld, in de koelkast.

Leestip: Dít is het verschil tussen bruine en witte eieren…

Hoelang kun je een gekookt ei bewaren? (in de koelkast)

Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot.

Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.

Zachtgekookte eieren bewaren

Veel mensen vragen zich af of zachtgekookte eieren net zo lang veilig te bewaren zijn. Het antwoord is: ja. Maar eieren met een zachte dooier brengen altijd een risico op salmonella met zich mee. Kwetsbare mensen (zoals ouderen, kinderen en zwangeren) eten daarom beter hardgekookte eieren.

Leestip: Hoelang zijn eieren (ongekookt) houdbaar?

Recepten met ei

Gekookte eieren zijn dus best een tijdje houdbaar in de koelkast. Dit zijn onze favoriete recepten met restjes ei:

En als je het écht niet meer weet? Dan kun je natuurlijk altijd nog gevulde eitjes maken 😉

Leestip: Hoelang moet een ei zacht, medium en hard koken? (met foto’s!)

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: