Skip to main content

Hoelang moet broccoli koken? Nou, we zijn blij dat je het vraagt. We zijn gek op deze groentesoort, maar zeker niet als ‘ie te lang gekookt is! Daar wordt het namelijk heel slap van. Maar keiharde broccoli, dat wil je ook niet. Wij leggen je uit hoe én hoelang je broccoli moet koken voor het lekkerste resultaat.

Hoelang moet broccoli koken - SterkInDeKeuken

Hoe maak je broccoli klaar?

Wist je dat broccoli in de top 10 van de meest gegeten groentesoorten in Nederland staat? Snappen wij wel. Het is volop verkrijgbaar: vers op de stronk, in roosjes, in de diepvries. De prijs van deze koolsoort is daarnaast vrij laag en de voedingswaarde juist ontzéttend hoog. Broccoli bereiden doe je zo:

Schoonmaken en snijden

Verse broccoli koop je vaak als grote stronk. Snijd de eventuele ruwe stukjes van de stronk af en verwijder de kleine langwerpige blaadjes. Je kunt de hele broccoli eten, dus ook de stronk. Snijd die in kleine stukjes en kook of bak ze gewoon mee met de rest. Snijd de ‘takken’ van de broccoli in roosjes.

Broccoli klaarmaken

De mogelijkheden om broccoli klaar te maken zijn eindeloos. Je kunt broccoli koken, stomen, bakken, grillen, roosteren, pureren en zelfs rauw eten. En dan hebben we vast nog niet eens alle manieren genoemd. Kortom: met broccoli zit je altijd goed.

Onze absolute favoriete manier? Broccoliroosjes dippen in Kaasfondue met Champagne en Truffel…

Hoelang moet broccoli koken?

Een van de makkelijkste manieren om deze groentesoort klaar te maken, is door het te koken. Maar hoeláng moet broccoli dan koken om ‘m precies naar wens te krijgen? Je ziet het hier:

Zó lang moet broccoli koken

1 minuut: stevige, flink knapperige broccoli
2-3 minuten: broccoli met een bite
4-5 minuten: beetgaar, niet te hard en niet te zacht
6-8 minuten: goed doorkookte broccoli
9 minuten of meer: erg zachte broccoli, goed om te pureren of prakken

Hoe kook je broccoli?

Pak je kookwekker erbij en volg onderstaande stappen. Kan niet misgaan!

Stap 1: vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Tip: voeg een snuf zout toe aan het water voor extra smaak

Stap 2: voeg de broccoliroosjes toe en kook ze naar wens.

Stap 3: check de gaarheid met een vork.

Stap 4: giet de broccoli af en verwerk het in je gerecht.

Leestip: Welke kruiden moet je in huis hebben?

Receptinspiratie nodig?

Bekijk het archief op onze website voor de lekkerste en meest originele recepten. Of volg ons op Instagram of TikTok om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste recepten.