Skip to main content

Hoelang moeten aardappels koken?

Hoelang moeten aardappels koken? Dat is misschien wel de meest Hollandse vraag die je kan stellen! We zijn er maar wat gek op met z’n allen, die grote gele aardse knollen. Maar hoe maak je aardappels nu écht goed klaar en wat is de perfecte tijd om aardappels te koken? Je leest het hier.

hoe-lang-aardappels-koken

Hoelang moeten aardappels koken?

Hoelang aardappels moeten koken, is heel verschillend. Dat is namelijk afhankelijk van de grootte van de aardappel (sommige aardappels zijn zo groot als je hand, andere klein als een spruitje) en van wat je met de aardappels wil doen. Wil je ze pureren, dan kun je ze wat langer koken dan wanneer je ze intact wil houden.

De vuistregel voor de kooktijd van aardappels: 10 tot 15 minuten. 
De tijd gaat in zodra het water kookt.

Zo kook je perfecte aardappels

Gekookte aardappels zijn de basis van een lekkere stamppot, puree of AGV’tje. Hieronder lees je hoe je ze in 5 stappen klaarmaakt.

Stap 1: schil de aardappelen

Stap 1 is meteen een optionele. Dit hoeft namelijk niet per se! In de schil zitten veel voedingsstoffen en het bespaart je een hoop moeite.

Tip: heb je een hele grote aardappel te pakken? Snijd die dan in stukken. Zorg dat alle aardappelstukken ongeveer even groot zijn. Dan garen ze even snel.

Stap 2: vul een pan met water

Vul een grote pan met ruim water en doe de aardappelen hierin. Breng dit aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen.

Tip: voeg wat zout toe voor extra smaak.

Stap 3: zet de timer (zie ‘hoelang moeten aardappels koken?’ hierboven)

Wacht tot het water kookt en zet op dat moment een timer op 10 minuten.

Stap 4: check de gaarheid

De ene aardappel is de andere niet. Check ze daarom zelf goed tijdens het koken. Prik erin met je vork. Glijdt ‘ie er goed in? Dan zijn de aardappels klaar.

Stap 5: giet ze af

Giet de aardappels voorzichtig af. Doe dat met een vastgeklemde deksel of met behulp van een vergiet.

Leestip: Hoelang kun je eten bewaren in de koelkast en vriezer?

6x recepten met aardappel

De aardappels zijn nu klaar om te verwerken in je gerecht. Bijvoorbeeld een heerlijke stamppot met boerenkool en rookworst. Of een gladde aardappelpuree met een gehaktbal. Of wat denk je van deze bijzonder lekkere Hutspot Vulkaan?

Zijn gekookte aardappelen niet aan jou besteed? Dan kun je ze natuurlijk altijd nog bakken. Op onze website staan genoeg recepten met aardappels die je niet hoeft te koken! Onze favorieten:

Wil je meer inspiratie voor heerlijke gerechten en borrelhapjes? Volg ons dan op Instagram, Facebook & TikTok. Onze kookboeken vind je hier: