Skip to main content

Hoelang moeten stoofperen koken? (basisrecept)

Hoelang moeten stoofperen koken? Hoe dichterbij de winter komt, hoe vaker deze vraag wordt gesteld. Voor veel mensen zijn stoofpeertjes het ultieme winter- en kerstgerecht. Zijn wij het he-le-maal mee eens, zo lekker zacht, kruidig en warm als ze zijn. Ga je stoofperen maken? Neem je tijd (in dit blog lees je hoelang je ze moet koken) en, niet te vergeten, geniet van de heerlijke geur in huis…

hoelang stoofperen koken

Hoelang moeten stoofperen koken?

Stoofperen moeten 1,5 tot 3 uur koken. Hoelang stoofperen precies moeten koken hangt af van de grootte van de peertjes, je eigen smaak en van de temperatuur in de pan. Een grote pan met stoofperen moet iets langer staan dan wanneer je een kleinere portie maakt.

Om te testen of de stoofperen zacht genoeg zijn, prik je erin met een vork. Of nog beter: proef even of ze naar smaak zijn. Ook geen straf.

Leestip: 17x borrelhapjes voor Kerstmis

Hoe kook je stoofperen? (basisrecept)

Stoofperen voelen vaak heel culinair en luxe aan, maar de bereiding ervan is écht heel eenvoudig. Wij leggen je uit wat je nodig hebt en hoe je het aanpakt.

Je kunt stoofperen klaarmaken op allerlei manieren. Onze favoriete manier is met rode wijn maar we hebben ook een heerlijke versie met winterbier online staan. Je kunt stoofperen ook bereiden in witte wijn of prosecco.

Tip: wil je stoofperen zonder wijn of bier maken? Gebruik dan appelsap, eventueel met een scheutje bietensap voor de kleur. Een heerlijk alcoholvrij alternatief om stoofperen te maken!

Ingrediënten stoofperen

In dit basisrecept gaan we uit van een klassieke versie met rode wijn:

– 1 kilo stoofperen*
– 350 ml rode wijn (het liefst een kruidige, zoals een merlot)
– 400-600 ml water
– 100 gram suiker
– De schil van 1 sinaasappel
– 2 kaneelstokjes
– 4 kruidnagels
– 1 laurierblaadje

* Je hebt speciale, stevige stoofperen nodig. Dit kan niet met gewone peren. In de wintermaanden koop je stoofperen bij de meeste supermarkten.

Stoofperen koken: zo doe je dat

Voor het koken van stoofperen heb je een grote pan nodig. Het liefst een waar alle stoofperen naast elkaar kunnen staan, met de steeltjes omhoog. Heb je ‘m? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1) Schil de stoofperen

Doe dat met een dunschiller. Laat het steeltje van de stoofpeer zitten. Je kunt de peertjes ook vanaf de onderkant uithollen met een meloenboor. Zo haal je de pitjes eruit en zorg je er meteen voor dat ze mooi rechtop blijven staan.

Stap 2) Vul de pan

Zet de stoofperen naast elkaar in de pan. Voeg alle ingrediënten toe. De peertjes moeten nét onder water staan, daar zal je zo’n 400 tot 600 ml water voor nodig hebben.

Stap 3) Kook de peren (Zie ‘Hoelang moeten stoofperen koken?’)

Breng de stoofperen aan de kook en zet het vuur daarna laag tot middelhoog. Dek de pan af met een deksel. Zet een timer op 1,5 uur en check daarna hoe zacht de peren zijn. Laat ze eventueel langer koken.

Stap 4) Laat ze afkoelen

Stoofperen zijn lauwwarm het lekkerst. Laat ze na het koken afkoelen in de pan en serveer het met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom. Stoofpeertjes doen het ook goed als bijgerecht, bijvoorbeeld naast een schaal gebakken aardappeltjes en klassieke haricot verts met spek.

Tip: je kunt het vocht ook inkoken tot een dikkere, zoete saus. Haal de peertjes uit de pan, zet het vuur iets hoger en laat de saus pruttelen zonder deksel op de pan. Voeg eventueel extra suiker toe.

Meer winterse recepten

Ben je helemaal in de wintersferen? Dan vallen de volgende recepten vast ook goed in de smaak:

Hartige Kerstster
Stoofvlees met spekjes, paddenstoelen en pommes duchesse
Aardappelgratin met Truffelrollade
Brie uit de oven
Kerst Meringuetaart

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we regelmatig handige kook- en baktips, slimme keukenhacks en de lekkerste recepten! Wist je bijvoorbeeld dat je op déze manier snel een pit uit een avocado haalt? Zonder mes of andere gevaarlijke capriolen!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: