Skip to main content

Hoelang moet pasta koken? (tijden per pastasoort)

Hoelang moet pasta koken? Eigenlijk is dat best een gekke vraag, want de ene pastasoort is de andere niet. Dikke penne, flinterdunne ravioli, grove orzo, zachte gnocchi… Iedere pastasoort heeft een andere kooktijd waarmee je ‘m zacht maar mét een bite klaarmaakt. Al dente, zoals de Italianen dat zo mooi noemen. Met dit overzicht maak je voortaan perfecte pasta!

hoe lang pasta koken

Hoelang moet pasta koken?

Het moge duidelijk zijn: op de vraag hoelang pasta moet koken, hebben we niet één duidelijk antwoord. Dat zou lekker makkelijk zijn – dan zouden we het nooit meer hoeven doen  met taaie vlinders of tot snot gekookte macaroni. Gelukkig helpt onderstaand overzicht je op weg met de ideale kooktijd.

Kooktijd per pastasoort (gedroogd)

Penne: 9-10 minuten
Fusilli: 8-9 minuten
Macaroni: 7-8 minuten
Tagliatelle: 5-6 minuten
Farfalle: 10-11 minuten
Orecchiette: 11-12 minuten
Spaghetti: 8-9 minuten
Orzo: 9-10 minuten
Lasagne: 8-9 minuten

Kooktip: deze Carpaccio Maaltijdsalade met fusilli is heerlijk!

Hoelang moet verse pasta koken?

Verse pasta is weer een heel ander verhaal. Het deeg van deze pasta’s is niet ingedroogd. Dat maakt ze minder lang houdbaar, verser en soepeler. Verse pastasoorten hebben dus minder kooktijd nodig.

Wil je zelf verse pasta maken? Check dit recept (met filmpje)!

Kooktijd per pastasoort (vers)

Verse ravioli: 4-5 minuten
Verse lasagne: 4-5 minuten
Verse penne: 4-5 minuten
Verse tagliatelle: 3-4 minuten
Gnocchi: 2-3 minuten

Kooktip: zo maak je de legendarische spaghetti uit de film Lady en de Vagebond!

Hoe kook je pasta?

Maar vanaf wanneer ga je eigenlijk tellen bij het koken van pasta? We leggen het je uit met een stappenplan:

Stap 1: breng water aan de kook

Geef de pasta genoeg ruimte en gebruik dus liever een wat grotere pan.

Stap 2: voeg zout toe

Een belangrijke stap voor de smakelijkste pasta: voeg zout toe aan het water. Pastawater moet zo zout zijn als de zee, volgens de Italiaanse chefs. (Geen zorgen, het meeste zout spoel je gewoon weg bij het afgieten.)

Stap 3: doe de pasta in de pan

Doe vervolgens de pasta in de pan. Roer het goed door zodat de pasta niet vastkleeft aan de bodem.

Stap 4: zet je kookwekker aan

Zodra het water weer kookt, stel je een kookwekker in met de juiste kooktijd voor de pastasoort die je gebruikt.

Stap 5: even proeven

Test de pasta. Is ‘ie naar smaak? Zet het vuur dan uit.

Stap 6: afgieten

Giet de pasta meteen na het koken af, anders gaart het nog verder door. Verwerk de pasta direct in je gerecht. Extra tip: maak de pasta pas wanneer de saus al klaar is, zodat de pasta niet koud en plakkerig wordt.

Receptinspiratie nodig?

Van pasta’s tot pizza’s, van cocktails tot croissantjes… In ons receptenarchief vind je honderden smakelijke gerechten voor elke gelegenheid. Op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Volg ons op Instagram en TikTok. Bekijk ook onze kookboeken, kruidenmixen en handige keukenhulpjes: