Skip to main content

Hoelang moet risotto koken? (+ 4 tips)

Hoelang moet risotto koken? Dit Italiaanse gerecht lijkt misschien intimiderend, maar met de juiste timing en technieken maak je binnen de kortste keren een romige risotto. Boterzacht maar mét een bite! Wij vertellen je hoelang risotto moet koken en geven je 4 tips om ‘m perfect zacht te krijgen.

Voordat je verder leest: volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar vind je nog meer tips en inspiratie.

hoelang risotto koken

Hoelang moet risotto koken?

Risotto moet gemiddeld 18 tot 20 minuten koken. Maar, je voelt ‘m al aankomen, dat hangt af van heel veel factoren. Namelijk de soort rijst die je gebruikt, hoe hoog je het vuur zet, hoe goed je roert, hoe vaak je bouillon toevoegt, de temperatuur van die bouillon… En ga zo maar door. Het gaat erom dat de rijstkorrels gaar zijn, maar nog een beetje een bite hebben. Al dente, dus.

Risotto maken: 4 tips

Om dit te bereiken moet je de risotto continu in de gaten houden en regelmatig roeren. Deze 4 tips helpen je!

1. Gebruik de juiste rijst

Voor risotto gebruik je niet zomaar de eerste de beste rijst. Voor het beste resultaat gebruik je Arborio of Carnaroli. Zeker die eerste rijstsoort is bij de meeste supermarkten gewoon te vinden in het schap. Deze rijstsoorten bevatten veel zetmeel en dat zorgt voor die lekkere romige textuur.

2. Roer zorgvuldig

Risotto maken vraagt om geduld en aandacht. Door regelmatig te roeren, zorg je dat de rijst gelijkmatig gaart en de zetmeel vrijkomt. Dat maakt de risottorijst romig! Maar te veel roeren kan de risotto weer erg papperig maken. Geef het dus ook de kans om even rustig te garen. Gebruik een siliconen spatel om te roeren, dat is wel zo hygiënisch!

3. Kies de juiste bouillon

Bij risotto heb je altijd bouillon nodig. Of je nu kiest voor groente-, kip- of rundvleesbouillon: zorgt dat ‘ie altijd goed op smaak is en écht heet. Zet de bouillon dus in een pannetje en laat die op laag vuur staan, of dek de maatbeker waar je de bouillon in maakt tussendoor af. Met koude bouillon laat je de rijst steeds schrikken en onderbreek je het kookproces. Dan moet je risotto dus nog langer koken. Oh, en voeg de bouillon niet in één keer toe maar juist beetje bij beetje. Laat de rijst de bouillon volledig opnemen voordat je meer toevoegt.

4. Boter en kaas toevoegen

De allerbeste tip voor romige risotto pas je aan het einde toe. Zodra de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je een klontje roomboter en een handje (of meer) geraspte Parmezaanse kaas toe. Dit zorgt niet alleen voor smeuïgheid, maar natuurlijk ook voor smaak. Dek de pan af en laat de risotto nog een paar minuten rusten voordat je het serveert.

Leestip: Kun je kaas invriezen? En hoelang dan?

Wat is lekker bij risotto?

Bij risotto hoef je eigenlijk niets meer te serveren. Het is al een hele maaltijd op zich. Mits je er natuurlijk andere ingrediënten aan toevoegt. Denk aan geroosterde aubergine of courgette. Of tomatensaus (deels in plaats van bouillon), gebakken champignons, doperwtjes of gegrilde asperges of pompoen. Leef je uit!

Leestip: Champignons bakken, zo doe je dat goed

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: