Skip to main content

Hoelang moet witlof koken? Deze witte groentesoort is in Nederland niet altijd even populair. De smaak van de groente is namelijk vrij bitter. Maar door witlof te koken, wordt de smaak zachter. Met een paar extra trucs maak je er een smakelijke én supergezonde maaltijd van. Wij leggen je uit hoe en hoelang witlof moet koken.

hoelang witlof koken

Hoelang moet witlof koken?

Witlof moet ongeveer 10 tot 14 minuten koken. Hoelang witlof precies moet koken hangt af van de grootte van de stronkjes. Ook verschilt het per persoon: de één heeft ‘m het liefst goed doorkookt, de ander houdt meer van witlof met een knapperige bite.

Witlof bereiden, hoe doe je dat?

Witlof bereiden is erg simpel: de groentesoort heeft weinig voorwerk nodig. Toch zijn er een paar trucs om witlof net iets smaakvoller te krijgen. We delen ze met je!

Stap 1) ‘pel’ en snijd de witlof

Haal de bruine en droge blaadjes van de witlof af. Snijd het onderste droge kontje weg (maar niet te ver, dan valt de witlof uit elkaar). Halveer grote stronken witlof in de lengte.

Stap 2) breng een pan met water aan de kook

Vul een pan met water en breng dit aan de kook. Voeg een snuf zout toe aan het water voor extra veel smaak.

Stap 3) doe de witlof in de pan

Leg de stronkjes witlof in de pan. Ze hoeven niet helemaal onder water te staan. Breng het water weer aan de kook en zet dan de kookwekker op 10 minuten. Dek de pan schuin af met een deksel.

Tip: voeg een scheutje melk toe aan het kookwater, dat neemt wat bitterheid weg!

Stap 4) check de witlof (zie ‘hoelang moet witlof koken?’)

Controleer na 10 minuten hoe zacht de witlof is. Glijdt je vork er makkelijk in, dan is de witlof gaar.

Stap 5) giet de witlof af

Giet de witlof voorzichtig en met behulp van een vergiet af. In witlof blijft vaak veel (kokend heet) water zitten. Schud dus goed en houd de witlof (met behulp van een tang bijvoorbeeld) ondersteboven. Laat ze ook goed uitlekken. Verwerk de witlof daarna in je gerecht. Bijvoorbeeld in de klassieke ovenschotel met ham en kaas, heerlijk!

Meer receptinspiratie en kooktips?

Zin in een lekkere Hollandse pot, maar toch niet zo’n trek in witlof? Wat dacht je van…

Broodje Soep (met groentesoep)
Hutspot (verkleed als vulkaan, leuk voor kinderen!)
Zelfgemaakte Frikandellen
Kapsalon van de BBQ (wist je dat kapsalon een Rotterdamse uitvinding is?)

Bekijk ons archief voor nog veel meer receptinspiratie of volg ons op Instagram, Facebook & TikTok. Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: