Skip to main content

Hoelang moet zoete aardappel koken?

Hoelang moet zoete aardappel eigenlijk koken? Sinds een jaar of acht is deze bijzondere groentesoort ontzettend populair in Nederland. De oranje (en soms zelfs paarse!) knollen lijken op aardappelen maar zijn dat officieel niet. Maar… hoe maak je ze dan klaar? Wij leggen je uit hoe en hoelang je zoete aardappelen kookt voor het allerlekkerste resultaat.

Zoete aardappel koken

Hoelang moet zoete aardappel koken?

Zoete aardappel moet ongeveer 8 tot 10 minuten koken. De tijd gaat in zodra het water kookt. Hoelang zoete aardappelen precies moeten koken hangt af van de grootte van de aardappel en van hoe je ze zelf het liefste eet.

De kooktijd van zoete aardappelen is over het algemeen iets korter dan bij gewone aardappelen. Ze zijn sneller zacht. Ook goed om te weten: als je ze té lang (en dus té zacht) kookt verliezen ze veel smaak.

Leestip: Hoelang moeten gewone aardappels koken?

Zoete aardappel perfect koken: zo doe je dat!

Zoete aardappel (ook wel ‘bataat’ genoemd) kook je op dezelfde manier als gewone aardappelen. Maar, zoals we al zeiden: de zoete aardappel is geen aardappel! Het behoort tot de windefamilie. Een groente, dus.

Stap 1: schil en snijd de aardappelen

Schillen hoeft eigenlijk niet eens. In de schil van de zoete aardappel zitten veel voedingsstoffen en het scheelt veel gedoe. Boen de aardappelen dan wel extra goed schoon!

Snijd hele grote zoete aardappelen in stukken, zodat ze gelijkmatiger garen.

Stap 2: vul een pan met water

Vul een grote pan met ruim water en een snuf zout. Doe de zoete aardappelen erin en breng het aan de kook. Houd de deksel schuin op de pan: zo blijft het goed heet maar kan de stoom ontsnappen.

Stap 3: zet de timer (zie ‘hoelang moet zoete aardappel koken?’ hierboven)

Wacht tot het water kookt en zet op dat moment een timer op 8 minuten.

Stap 4: controleer de zoete aardappel

Controleer de gaarheid met een vork. Glijdt ‘ie er makkelijk in? Dan is de zoete aardappel klaar. Zo niet, kook je ze nog een paar minuten extra.

Stap 5: giet ze af

Giet de zoete aardappels voorzichtig af en verwerk ze in je gerecht.

Lekker bij een stukje vis in combinatie met onze Salty Lemon Kruidenmix! Leestip: Hoelang moet zalm bakken?

Zoete aardappelen, maar dan anders

We hebben nu een heel blog gewijd aan het koken van zoete aardappelen maar er zijn nog véél meer manieren om deze oranje knollen klaar te maken. Je kunt er een zachte puree van maken, roosteren in de oven, in reepjes snijden en frituren als frietjes, in stukjes wokken of bakken in een pan, stomen, en ga zo maar door. Deze Smashed Sweet Potatoes raden we je ook absoluut aan!

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips! Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: