Skip to main content

Hollandaisesaus maken: veel mensen vinden dat heel intimiderend. Het klinkt als iets wat je alleen in een chique restaurant zou bestellen, toch? Maar het is echt veel makkelijker dan je denkt. Met een paar simpele ingrediënten en wat geduld tover je deze romige saus zo op tafel. Heerlijk bij asperges, vis of een eitje.

hollandaisesaus maken

Hollandaisesaus maken

De smaak van hollandaise lijkt heel complex, maar je hebt er eigenlijk maar een paar ingrediënten voor nodig. De kans is zelfs groot dat je alles al in huis hebt!

Leestip: Een ei pocheren in 5 stappen (heerlijk met zelfgemaakte hollandaisesaus!)

Hollandaisesaus ingrediënten

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 2 eidooiers
  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: een lepeltje mosterd

 Hollandaisesaus is heerlijk bij asperges! Dit zijn nog 4 sauzen voor bij asperges…

Hoe maak je hollandaisesaus? (5 stappen)

Binnen een paar minuten heb je een hollandaisesaus gemaakt waar je U tegen zegt!

1. Smelt de boter

Smelt de roomboter in een steelpannetje. Laat het daarna weer iets afkoelen, een paar minuten is genoeg.

2. Klop de eidooiers

Scheid de eieren en doe de eidooiers in een hittebestendige kom, bijvoorbeeld van metaal. Klop de eidooiers op met een garde of mixer. Voeg de witte wijn of het citroensap toe en blijf kloppen tot het mengsel licht en schuimig is.

3. Au bain-marie verwarmen

Zet de kom met het eimengsel op een pan met zachtjes kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken! In dit blog vertellen we je meer over au bain-marie verwarmen.

Klop de eieren direct weer op met de garde of mixer. Zo voorkom je dat de eieren gaan stollen terwijl ze verwarmen. Ook wordt de saus zo heerlijk romig.

Tip: wordt de hollandaisesaus te dik? Voeg een klein scheutje extra citroensap of azijn toe om het te verdunnen.

4. Boter toevoegen

Wordt het mengsel dikker? Dan voeg je langzaam de gesmolten boter toe. Giet het in een dun straaltje bij de eieren terwijl je blijft kloppen. De saus neemt de boter op en gaat daardoor mooi glanzen.

Tip: draag een keukenschort tegen vette spetters.

5. Op smaak brengen

Haal de saus van de warme pan met water. Breng de zelfgemaakte hollandaisesaus op smaak met zout, peper en een beetje mosterd (als je wil). Proef vooral zelf wat je lekker vindt.

Wist je dat we ook kookboeken hebben gemaakt? Die staan vol heerlijke recepten voor maaltijden, tussendoortjes en dranken. Leuk voor jezelf én om cadeau te geven aan iemand anders.

Inspiratie voor lunch en ontbijt

Nu je de kunst van hollandaisesaus onder de knie hebt, kun je deze gebruiken voor een superlekker ontbijt of lunch. Het bekendste gerecht is natuurlijk eggs benedict met heerlijke gepocheerde eitjes. Toch zin in iets anders? Bekijk dan deze lijstjes met inspiratie eens:

 Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Een aanrader voor echte kook- en bakliefhebbers!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken en kruidenmixen in huis: