Skip to main content

Gelatine vervangen? Dit zijn 5 vegan opties.

In veel producten en baksels zit gelatine. Hiermee verdik je vloeistoffen en kan je ze zelfs gelachtig maken, denk aan pudding of wine gums. Maar wat veel mensen niet weten, is dat gelatine niet vegetarisch is. Wil je dierlijke producten vermijden? Dan moet je gelatine dus vervangen door een ander bindmiddel. Gelukkig zijn die er genoeg! Wij zetten 5 vegan opties voor je op een rijtje.

Gelatine vervangen dit zijn 5 vegan opties

Waar wordt gelatine van gemaakt?

Gelatine wordt gemaakt van dierlijk slachtafval. Meestal bestaat dat uit de huiden en botten van varkens en runderen. Dit wordt geweekt, meestal in zuur, en daarna gefilterd, ingedikt en gedroogd. Daarna wordt het verwerkt tot poeder of tot velletjes – die herken je vast uit de supermarkt.

Waar kan ik gelatine door vervangen? Dit zijn 5 vegan alternatieven.

Het is dus wel duidelijk: gelatine is zeker niet vegetarisch. Check dus altijd goed de verpakking van producten als je geen gelatine wil eten. Vooral bij bijvoorbeeld snoep, pudding en andere toetjes, taarten en dranken (zoals wijn en bier). Maak je deze producten zelf, dan bepaal je natuurlijk ook zelf welk bindmiddel je gebruikt. Gelatine is namelijk goed te vervangen door de volgende 5 producten.

Agar agar

De populairste vervanger van gelatine, is agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en je koopt het als een poeder. Wil je agar agar in een recept gebruiken, dan moet je het eerst oplossen in kokend vocht, zoals water of melk. Het is vrij sterk: gebruik ongeveer 4 tot 5 gram agar agar voor het binden van 1 liter vocht.

Je koopt agar agar bij toko’s, biologische supermarkten (zoals Ekoplaza) en tegenwoordig zelfs bij normale supermarkten.

Maizena

Maizena is een heel fijn bindmiddel gemaakt van maïszetmeel, maar het heeft ook z’n beperkingen. Het maakt producten niet stijf, denk aan een pudding, maar dikt het simpelweg in, zoals bij een saus. Meng de maizena eerst met een paar lepels koud water tot een glad papje zonder klontjes. Giet het daarna bij de vloeistof die je wil indikken.

Je koopt maizena bij iedere supermarkt. Dit is dus een hele toegankelijke vervanger van gelatine.

Arrowroot

Arrowrootpoeder wordt steeds vaker gebruikt in producten. Dit alternatief van gelatine wordt gemaakt van pijlwortel. Het voordeel is dat het neutraal van smaak is en dat het geen wittige waas geeft aan de vloeistof, zoals maizena wel doet. Ook met arrowroot maak je vloeistoffen niet zo stijf als met gelatine of bijvoorbeeld agar agar. Gebruik 50 gram arrowrootpoeder voor het indikken van 1 liter vloeistof.

Arrowroot is te koop bij de meeste supermarkten.

Tapioca

Tapioca is zetmeel van een cassaveplant. Je kan het kopen als poeder en als harde parels die je eerst moet weken. Ken je bubble tea, dat populaire Aziatische drankje met jelly bolletjes? Dat zijn dus tapiocaparels. Met tapiocapoeder kan je sauzen goed indikken. Voor bijvoorbeeld stijve pudding, gebruik je de parels.

Tapioca is minder goed te verkrijgen in fysieke winkels, maar online vind je webshops genoeg.

Geleisuiker

Voor zoete recepten is geleisuiker een mooi alternatief voor gelatine. Geleisuiker is suiker met pectine, een natuurlijke stof die in veel fruitsoorten zit. Deze stof zorgt ervoor dat vloeistoffen geleren. Vooral voor het maken van dikke jams is geleisuiker erg handig. Voor een stevige kwarktaart of pudding is het minder geschikt.

Je koopt geleisuiker bij iedere supermarkt.

De alternatieven voor gelatine nog even op een rijtje: agar agar, maizena, arrowroot, tapioca en geleisuiker.

Gelatine vervangen in recepten

Nu je weet hoe je gelatine vervangt in recepten, is het tijd om aan de slag te gaan! Maak bijvoorbeeld deze Limoncello Kwarktaart. Gebruik hier in plaats van 12 gelatineblaadjes bijvoorbeeld 4 tot 5 gram agar agar. Of wat dacht je van deze Mini Cheesecakes, Licor 43 Kwarktaart of Panna Cotta Licor 43 Baristo?

Zo genoeg geleerd voor vandaag! Inspiratie nodig voor té lekkere recepten? Bekijk onze kookboeken: