Skip to main content

Ingrediënten

Voor 1 Meringuetaart (10 personen)

Meringue
  • 300 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
Karamelsaus
  • 200 gram kristalsuiker
  • 175 milliliter slagroom
  • 50 milliliter water
  • 20 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • snuf zeezout
Chocoladecrème
  • 250 gram mascarpone
  • 125 gram volle kwark
  • 75 gram poedersuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 vanilleboon
Topping
  • kerstchocolade
  • macadamia’s
  • rode bessen
  • takje munt
Benodigdheden

Bereidingswijze

Hoor dat geluid als het mes door de Kerst Meringuetaart gaat… Dit is toch het perfecte kerstdessert? De Kerst Meringuetaart ziet er indrukwekkend uit, maar het is niet heel moeilijk. Wel belangrijk om je volledig aan het recept te houden. Je maakt deze Meringuetaart overigens nog makkelijker met behulp van onze spatelset!

Vind je onze recepten leuk? Zet onze kookboeken dan op je verlanglijstje!

Let op de meringue heeft een lange bereidingstijd. Dus het is verstandig om deze een dag van te voren te maken (bewaren buiten de koelkast in aluminiumfolie).

Stap 1
Breng voor de karamelsaus water aan de kook met kristalsuiker. Je hoeft niet in de pan te roeren. De karamel wordt vanzelf goudbruin. Verwarm (terwijl je wacht) de slagroom in een steelpan tot tegen het kookpunt. Zodra de karamel goudbruin is, kan je voorzichtig de slagroom toevoegen en tegelijkertijd doorroeren met een garde (let op: het gaat spetteren). De saus zal in eerste instantie ook omhoogkomen, maar het zakt weer vanzelf. Voeg een snuf zeezout toe, haal de saus van de hittebron en roer de roomboter erdoor. Laat de saus afkoelen.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 110 graden (boven- en onderwarmte, geen hetelucht). Splits de eieren. Sla de eiwitten op (in een vetvrije kom) terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt. Teken drie cirkels van 18 centimeter op bakpapier (de eiwitten zetten uit, dus niet te dicht bij elkaar tekenen). Draai het bakpapier om en leg op een bakplaat. Verdeel het eiwit over de cirkels. Doe per cirkel één afgestreken eetlepel karamel op het eiwit. Meng met een cocktailprikker voor een marmereffect. Zet 3 uur in de voorverwarmde oven. Oven tussentijds niet openmaken. Zodra de tijd verstreken is, doe je een lepel tussen de ovendeur en laat je de meringues langzaam afkoelen. Als je dit niet doet, zakt de meringue misschien in. Smaakt hetzelfde, maar toch minder mooi!

Stap 3
Halveer de vanilleboon en schraap het merg eruit. Klop voor de chocoladecrème de mascarpone los met de kwark. Roer er cacaopoeder, poedersuiker en vanillemerg door. Bewaar in de koelkast.

Stap 4
Deze stap doe je net voor het serveren. Besmeer een meringue tot aan de rand met de crème. Plaats een nieuwe meringue erop en besmeer opnieuw. Plaats de laatste op de crème. Op de bovenkant doe je de chocoladecrème alleen in het midden, want anders zie je de mooie kamarelswirl in de meringue niet meer. Decoreer de Kerst Meringuetaart met een kerstkransje, kerstchocolade, gehakte macadamia’s, rode bessen en munt.