Skip to main content

Kipsaté maken: makkelijk recept met 5 stappen

Kipsaté maken. Iedere zichzelf respecterende thuiskok doet dat natuurlijk gewoon lekker zelf. Met een eigen marinade, zelf in stukjes gesneden en aan een spies geregen. Dan kun je kipsaté helemaal naar wens en ultiem mals maken. Wij delen ons makkelijke recept voor kipsaté met je: van marinade tot bakken.

Wist je dat we ook tips en inspiratie delen op Instagram, Facebook en TikTok? Volg ons daar zeker!

kipsate maken

Kipsaté maken

Kipsaté maken is misschien wel één van de makkelijkste recepten voor een barbecue of etentje. Je marineert de kip, zet het even opzij, rijgt het aan spiesjes en bakt binnen een paar minuten een snack die iedereen graag lust!

Leestip: 9x borrelhapjes met kip

Ingrediënten kipsaté

Voor 4 porties (8 spiezen) heb je nodig:

  • 500 gram kippendijen
  • 100 milliliter ketjap manis
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 theelepel sambal oelek

Bij kipsaté hoort natuurlijk ook pindasaus. Ook daar hebben we een mega lekker basisrecept voor, die vind je hier!

Hoe maak je kipsaté?

Kipsaté kun je binnen drie kwartier gemaakt hebben, maar liever trek je er wat meer tijd voor uit. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe beter!

Stap 1. Snijd de kip

Snijd de kippendijen in grove stukjes. Niet te groot, dan garen ze lastiger, maar ook niet te klein, dan vallen ze van het stokje.

Stap 2. Maak de marinade

Snijd de sjalot in grove stukken en de knoflook in plakjes. Doe de sjalot, knoflook, ketjap manis en sambal oelek in een ruime schaal en meng door elkaar.

Stap 3. Marineer de kip

Schep de kip door de marinade. Dek de schaal af en zet dit minimaal 30 minuten in de koelkast.  Schep ‘m af en toe om. Langer marineren mag ook, bijvoorbeeld een hele nacht. Je kunt kipsaté dus heel goed van tevoren maken.

Stap 4. Rijgen

Haal de sjalot en knoflook uit de schaal, dit gebruiken we niet. Rijg de gemarineerde kip aan lange satéprikkers.

Tip: week de satéprikkers 10 minuutjes in een schaal met water. Dan versplinteren en verbranden ze minder snel.

Stap 5. Bak de kipsaté

Bak de kipspiesjes vervolgens 7-10 minuten in een ruime pan met een scheutje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Keer de spiesjes regelmatig een kwart- of halve slag, zodat ze gelijkmatig garen. Je kunt ze ook direct bakken op de barbecue. Houd ze altijd goed in de gaten, door de marinade kan de kip snel verbranden!

Maak je de kipsaté van tevoren? Warm de stokjes dan alleen nog even op in de pan of op de barbecue.

Voor erbij

Wil je gewoon zo, uit het vuistje, kipspiesjes eten met pindasaus en gebakken uitjes? Moet kunnen. Maar als je er een hele maaltijd van wil maken, is dit misschien een idee:

  • Saté Noodles: een bord met alleen maar lekkere dingen. Noodles, zelfgemaakte satésaus, bosui, cassave kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng, sesam en taugé. Wie wil dat nou niet.
  • Broodje Saté: een broodje met kipsaté, dat is sowieso een winnaar. Echt iets om klaar te maken op een zaterdagmiddag of voor tijdens een tuinfeestje. Serveer de broodjes met gebakken uitjes, frisse bosui en gebrande cashewnoten voor wat crunch.
  • Naantje Saté: voor dit broodje zoeken we het iets meer richting het oosten. Want deze Indonesische saté serveer je op naan! Dat maakt het extra zacht en kruidig, en ‘t is weer eens wat anders. Zeker een aanrader!

Klinkt goed hè? We delen nog veel meer van dit soort fantastische recepten op onze website en in onze kookboeken!