Skip to main content

Knoflook poffen in de oven (5 stappen)

Knoflook poffen is de laatste jaren enorm populair. Waarom? Omdat het interessant klinkt, er chique uitziet en bijzonder goed smaakt. En het is dé manier om héél veel knoflook in je gerecht te verwerken zonder dat het too much is. Op deze manier voeg je met gemak een hele bol toe aan een saus of dip. Echt! Wij vertellen je hoe je knoflook poft in 5 simpele stappen.

Knoflook poffen in de oven: 5 stappen

Gepofte knoflook en rauwe knoflook zijn een wereld van verschil. Rauwe knoflook heeft een sterke geur en is scherp. Gepofte knoflook is zacht, mild en heel diep zoet van smaak. Dat doet het goed in sauzen, soepen en dips. Wij vertellen je hoe je knoflook poft in de oven!

Volg je ons al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar delen we onze beste bak- en kooktips en heerlijke recepten!

Stap 1: Snijd de knoflook

Snijd de bovenkant van de bol knoflook in één keer weg. Doe dat aan de ‘losse’ bovenkant van de bol, zodat de teentjes onderaan vast blijven zitten. Zorg dat alle teentjes knoflook ‘open’ zijn. Laat alle vellen en schilletjes zitten.

Stap 2: Aluminiumfolie

Leg de bol knoflook in het midden van een stukje aluminiumfolie.

Stap 3: Olie en kruiden

Overgiet de bol knoflook met olijfolie en eventueel peper, zout en andere kruiden. Dat hoeft niet per se. Als je de gepofte knoflook verwerkt in een saus, kun je de kruiden ook dan nog toevoegen. Olie is wel echt nodig!

Leestip: Welke olijfolie is om te bakken? (En welke absoluut níét)

Stap 4: Vouw het pakketje

Vouw de aluminiumfolie losjes om de bol knoflook tot een dicht pakketje. Niet te strak, zodat er nog wel lucht bij kan komen.

Stap 5: In de oven

Leg de bol knoflook nu in de voorverwarmde oven op 200 graden. Leg het gerust op de bakplaat bij andere ingrediënten die je bakt of roostert. Wel zo makkelijk! Pof de knoflook zo’n 30 tot 35 minuten. Laat de hete knoflook daarna even afkoelen en knijp de zachte knoflook er dan als een soort puree uit. Dat gaat heel makkelijk!

Knoflook poffen in de airfryer of op de barbecue

Je kunt knoflook ook poffen in de airfryer. Zet de airfryer op 170 graden en pof de knoflook zo’n 15 tot 20 minuten. Hoe lang het precies duurt, verschilt per airfryer.

Leestip: 14x recepten voor in de airfryer

Knoflook poffen op de barbecue? Kan ook! Dat duurt vaak wel iets langer, zo’n 45 minuten.

Recepten met gepofte knoflook

En wat maak je daar dan mee? Gebruik het bijvoorbeeld als basis voor een zelfgemaakte knoflooksaus. In plaats van rauwe teentjes knoflook, voeg je dan zachte knoflook uit de oven toe. Dat geeft de saus een veel diepere, zoetere smaak. Voeg gerust lekker veel toe: de knoflookwalm is met gepofte knoflook ook een heel stuk minder. Verder is het heerlijk in bijvoorbeeld pompoensoep of tomatensaus bij een pasta. Of wat denk je van zelfgemaakt Knoflookbrood? Probeer het eens!

Volg je ons al op Instagram, Facebook & TikTok? Daar delen we nog meer recepten & handige kooktips!

Ben je gek op onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: