Skip to main content

Kruiden opbergen: 6 onmisbare tips

Kruiden opbergen – dáár zou Marie Kondo eens een aflevering over moeten maken. Want het is toch niet normaal hoe snel zo’n kruidenlade of -plankje rommelig en vies wordt? Bij ons thuis is het inmiddels gelukkig lekker overzichtelijk en geordend. Wij delen onze 6 onmisbare tips met je om je kruiden netjes te organiseren en op te bergen.

kruiden opbergen

Kruiden opbergen in potjes

Allereerst: bewaar je kruiden in goed afsluitbare potjes of zakjes. Er mag geen vocht of (te veel) zuurstof bij de kruiden komen, dat kan zorgen voor bederf. Bewaar je kruiden dus altijd in luchtdichte verpakkingen, zoals zakjes met een goede sluitstrip of kruidenpotjes.

In onze webshop verkopen we onze eigen kruidenmixen in stevige zakjes met een sluitstrip. Nog handiger: de inhoud van het zakje past perfect in onze gloednieuwe kruidenpotjes. Ze zijn gemaakt van stevig glas en een strakke bamboedeksel. Ook die vind je in de webshop.

Kruiden opbergen: 6 tips voor een georganiseerde kruidenlade

Met deze 6 tips maakten we onze kruidenlade supernetjes! Check de before- en afterfoto’s hierboven maar eens. Wat een verschil hè?

1. Gebruik één soort kruidenpotjes

Alle kruidenpotjes van verschillende merken hebben andere afmetingen, kleuren en vormen. Dat staat al snel rommelig op je kruidenplank of in je kruidenlade. Precies daarom scheppen we al onze kruiden over in onze strakke en praktische kruidenpotjes. Lekker overzichtelijk!

2. Label de kruidenpotjes

Weet jij zonder etiketje nog of iets peper of koriander is? Waarschijnlijk niet, totdat je je eten ermee verpest. Daarom raden we je aan om je kruidenpotjes te labelen. Doe dat natuurlijk bij ieder potje op dezelfde manier, bijvoorbeeld met handgeschreven stickers of creatieve labelmakers. Bij onze kruidenpotjes krijg je trouwens genoeg stickers om je potjes zelf te labelen!

Tip: bedenk vooraf hoe je de kruidenpotjes neerzet. Als je ze rechtop in een lade bewaart, kun je het labeltje beter bovenop plakken.

3. Zet de kruiden op alfabetische volgorde

Is het je ooit opgevallen dat het kruidenschap in de supermarkt ingedeeld is op alfabetische volgorde? Superhandig, want dan weet je snel waar je moet zoeken. Dat kun je ook doen met je eigen kruidencollectie. Van Anijs tot Zeezout.

4. Leg een matje onder de kruiden

Hoe hard je het ook probeert te voorkomen: een kruidenlade wordt altijd rommelig. Je gebruikt ‘m tijdens het koken en ja, dan heb je nu eenmaal vieze handen. Leg een rubberen matje onder de kruidenpotjes, zodat de restjes kruiden en viezigheid op één plek blijven. Het matje kun je makkelijk afspoelen. De kruidenpotjes verschuiven zo bovendien niet als je de lade opent en sluit.

5. Koop een kruidenlade

Sommige keukens hebben een speciale ingebouwde kruidenlade, waarin potjes bijna dakpansgewijs voor het grijpen liggen. Heeft jouw keuken dat niet, dan kun je daar ook speciale inzetstukken voor kopen. Die leg of hang je in je keukenkastje, om daarin je kruiden netjes op te bergen en te organiseren. Even googelen op ‘kruidenlade’ en je vindt er genoeg!

6. Bewaar de kruiden op een koele en donkere plek

Het staat leuk, een kleurig georganiseerd kruidenrekje aan de muur, maar let wel op dat je ‘m op de juiste plek hangt. In de zon verliezen kruiden namelijk hun kleur en smaak, en dat is zonde. Bewaar ze op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld naast een kast of achter een pilaar.

De 6 tips om kruiden op te bergen nog één keer op een rij: gebruik één soort kruidenpotjes, label de kruidenpotjes, zet de kruiden op alfabetische volgorde, leg een matje onder de kruiden, koop een kruidenlade en bewaar de kruiden op een koele en donkere plek.

Meer handige keukentips?

Vond je dit fijne tips? Scroll dan eens door deze blogs. Daar delen we nog veel meer handige kook- en baktips en interessante weetjes met je. Zoals:

Volg je ons ook al op Instagram, Facebook en TikTok? Daar zijn we heel actief en delen we onze tips en recepten ook in korte video’s.

Gek op onze recepten? Haal onze kookboeken, kruidenmixen en kruidenpotjes in huis: