Skip to main content

Maiskolven bereiden: 5 slimme manieren

Maiskolven bereiden, hoe moet dat eigenlijk? Grote kans dat je wel eens twijfelend met een pakketje verse maiskolven in je handen in de supermarkt hebt gestaan. De harde, grote gele kolven zien er leuk en indrukwekkend uit, maar je moet wel weten hoe je ze op de juiste manier klaarmaakt. Wij leggen je uit hoe je maiskolven kookt, bereidt in de oven of bijvoorbeeld op de barbecue. Geloof ons maar: daarna wil je nooit meer kant-en-klare mais uit blik!

maiskolven-bereiden-sterkindekeuken

Maiskolven bereiden: hoe doe je dat?

Mais uit een blik of potje – die kennen we allemaal wel. De maiskorrels zijn al voorgekookt en hoef je voor gebruik alleen maar even af te gieten. Met verse maiskolven (oftewel: waarbij de mais nog keurig in rijtjes aan de kolf vastzit) ben je net wat langer bezig. Onbereide mais is heel erg hard. Die korrels kun je niet zomaar door je gerecht gooien.

Maar het is de moeite zeker waard! Verse maiskolven zijn véél sappiger, puurder van smaak en gezonder. Bovendien kun je de mais zo veel beter op smaak brengen met kruiden of olie.

5 manieren om maiskolven te bereiden

Maiskolven bereiden kan op 5 verschillende manieren: door ze te koken, te verhitten in de magnetron, op de barbecue te roosteren, in de oven te bakken of door ze te bakken in een airfryer. Hieronder leggen we je uit hoe je dat op de allerlekkerste manier doet.

1. Maiskolven koken

Maak de maiskolven schoon onder de kraan. Vul een grote pan met water en een snuf zout. Zorg dat de kolven helemaal onder water staan. Hoelang de maiskolven moeten koken hangt af van de hoeveelheid kolven en de grootte van de pan. Houd een kooktijd van 15-20 minuten aan en check af en toe of de mais beetgaar is.

Je kunt de mais daarna van de kolf snijden en verwerken in je gerechten. Je kan ze natuurlijk ook meteen van de kolf kluiven.

Tip: breng de mais na het koken op smaak met een klontje boter of een lekkere kruidenolie.

2. Maiskolven uit de magnetron

Maak de kolven schoon en wikkel ze in een stuk bakpapier. Leg de maiskolven daarna in de magnetron en verhit ze zo’n 5 minuten op de hoogste stand. Controleer daarna of ze gaar zijn. Zo niet, piep je ze nog 1 of 2 minuten extra op.

3. Maiskolven op de barbecue

Dit is onze favoriete manier om maiskolven te bereiden! Op de barbecue rooster je ze beetgaar en geef je ze meteen een lekkere smokey smaak mee. Deze zoete Licor 43 BBQ Mais is tijdens de zomer een dikke hit!

Was de maiskolven en leg ze op de barbecue. Niet recht boven het vuur, maar liever iets verder van de hittebron af. Draai de kolven regelmatig. Na ongeveer 30 minuten op de barbecue zijn de maiskolven klaar. Heb je minder tijd? Kook de mais dan eerst 10 minuten en rooster ze vervolgens nog 10 minuten op de barbecue.

Leestip: Hoe steek je een bbq aan?

4. Maiskolven bereiden in de oven

Ook in de oven kun je maiskolven goed bereiden. Was de kolven en leg ze op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de mais rondom in met wat olie of boter en rooster ze in 30-40 minuten gaar. Let op dat de kolven niet verbranden en draai ze regelmatig.

Nog makkelijker: kook de maiskolven eerst 10 minuten en rooster ze daarna nog 10-15 minuten in de oven.

Leestip: Gebruik je een maisrecept met Fahrenheit-temperaturen? Hier vind je een handig overzicht om oventemperaturen om te rekenen van Fahrenheit naar Celsius.

5. Maiskolven uit de airfryer

Wat in de oven kan, kan natuurlijk ook in de airfryer! Hierin bak je ze nog makkelijker en sneller. Maak de kolven schoon en leg ze in het mandje. Bak ze in 10-20 minuten mooi goudbruin in de airfryer op 200 graden. Onze absolute tip: snijd de maiskolven voor het bakken voorzichtig in lange stukken. Breng die op smaak met kruiden en bak ze af. Het resultaat: echte Mais Spareribs!

Recepten met mais

Verse mais is al heerlijk uit ‘t vuistje, zeker van de barbecue of uit de airfryer. Maar de gele korrels doen het ook erg goed als topping op Mexicaanse gerechten, zoals deze Tortilla Taart of een grote schaal nacho’s. Bijvoorbeeld één van deze 8 originele en lekkere nachorecepten. Recept nummer 2 is onze favoriet!

Wil je meer receptinspiratie? Volg ons op Instagram, Facebook & TikTok! Fan van onze recepten? Haal onze kookboeken in huis: