Skip to main content

Maizena gebruiken: wanneer en hoe?

maizena gebruiken

Maizena gebruiken. Het is tijd dat je voor ééns en voor altijd weet hoe je dat op de juiste manier doet. Want dat pakje staat waarschijnlijk al jaren weggepropt, ergens achter in je keukenkastje. Geef maar toe! 😉 Want wat doe je daar nou eigenlijk mee, maizena? En hoe gebruik je het goed? Wij vertellen het je.

Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok voor nog meer handige kook- en baktips en inspiratie!

Wat is maizena?

Maizena (of maïszetmeel) is een poeder gemaakt van het zetmeel uit maïs. Het wordt het meest gebruikt om vloeistoffen te verdikken. Het bevat geen gluten en heeft ook geen smaak. Juist daarom is het zo’n perfect bindmiddel in allerlei gerechten.

Leestip: Wat is het verschil tussen bakpoeder en gist?

Waar gebruik je maizena voor?

Maizena wordt het meest gebruikt om vloeistoffen te binden. Is een saus of soep te dun, dan kun je een papje van maizena toevoegen om ‘m dikker te maken. Maar je kunt maizena ook gebruiken om ingrediënten krokant te bakken, zoals tofu, kip of aardappeltjes. Met een dun laagje maizena bak je dat extra crispy! Ook kun je met maizena baksels luchtiger maken. Vervang dan een theelepel bloem door maizena. Tot slot kan maizena ei vervangen in sommige bakrecepten. Voor één ei maak je dan een mengsel van een eetlepel maizena en twee eetlepels water.

Leestip: 8 handige trucs om saus te maken

Hoe gebruik je maizena om te verdikken?

Wil je maizena gebruiken om een soep of saus te binden/verdikken? Maak dan eerst een ‘papje’ van maizena en een klein scheutje koud water. Giet dit papje door de warme saus en roer dat meteen goed door. Binnen een minuut zie je ‘m dikker worden. Verwarm de saus daarna niet te lang meer, want dan verliest de maizena z’n kracht. Let op: gooi maizena nooit direct bij de warme saus, dan krijg je klontjes.

Hoeveel maizena je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid soep of saus. Gebruik 1 eetlepel maizena op 250 ml vloeistof.

Tip: gebruik een siliconen soep- en sauslepel (wel zo fris!)

Nog meer kook- en baktips

Vond je dit een handig artikel? Say no more! We helpen iedere thuiskok op weg:

Of scroll zelf door onze website bomvol tips en inspiratie!

Aanbevolen producten:
Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en foodhacks?

Volg ons gezellig op Instagram, Facebook & TikTok. Schrijf je ook in voor onze wekelijkse e-mail met de nieuwste recepten – helemaal gratis!