Skip to main content

Een omelet maken. Dat is typisch iets waarvan je denkt ‘simpel, doe ik even’ maar waarbij je eindigt met een paar taaie brokken ei. En dat is niet waar je op zit te wachten als (kater)ontbijt. Een goede omelet is juist lekker luchtig, zacht en – als je wil – goed gevuld met groenten. Wij leggen je uit hoe je de allerlekkerste omelet maakt in 6 simpele stappen.

omelet maken

Hoe maak je een omelet?

Een omelet is eigenlijk een van de makkelijkste gerechten om te maken, maar er zit wel een techniekje achter…

Kooktip: Geraspt eitje op toast

Omelet ingrediënten

Voor 1 omelet heb je nodig:

  • 2 of 3 eieren
  • een scheutje melk of room
  • zout
  • peper
  • boter of olie om in te bakken
  • optioneel: vullingen zoals kaas, groenten, ham of kruiden.

 Leestip: Hoe maak je gevulde eieren? (lekkerste recept)

Omelet maken in 6 stappen

Hoe zorg je ervoor dat je omelet steeds weer perfect is? We leggen het uit!

Stap 1. Klop de eieren goed los

Breek de eieren in een kom of maatbeker en klop ze goed los met een garde of vork. Het eigeel en -wit moet helemaal goed gemixt zijn.

Stap 2. Voeg room en smaak toe

Voeg een scheutje room of melk toe om de omelet extra luchtig te maken. Voeg nu ook peper en zout toe.

Stap 3. Verhit de koekenpan

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze goed opwarmen. Voeg een beetje boter of olie toe en laat ook dit goed warm worden. Het vet mag niet gaan roken! De pan moet warm zijn, maar niet gloeiend heet.

Stap 4. Omelet maken

Giet de opgeklopte eieren in de pan. Nu komt de truc: laat het ei eerst een paar seconden ongestoord bakken. Beginnen de randen te stollen? Dan gebruik je een (siliconen) spatel om de gestolde rand naar het midden van de pan te duwen, zodat het nog niet gestolde ei eronder kan komen. Dan gaart de omelet mooi gelijkmatig en luchtig.

Stap 5. Voeg vulling toe

Als de bovenkant nog een beetje nat en glanzend is, kun je vulling toevoegen. Strooi er bijvoorbeeld groenten, kaas, plakjes champignon of verse kruiden op. Wat je wil!

Stap 6. Vouwen

Vouw de omelet (met groenten) dubbel met de spatel. Laat ‘m daarna voorzichtig op een bord glijden. Klaar!

Wist je dat we ook kookboeken hebben gemaakt? Daarin vind je nog meer lekkere recepten!

Meer met ei

Bekijk hier onze boeken, kruidenmixen en meer: